Vertrouwenspersoon moet tot veiliger werksfeer leiden

Pesten en geweld
Nieuwsartikel
Een kwart van de werknemers ervaart een onveilige werksfeer, vervelend of ongewenst gedrag. In een initiatiefwet wordt daarom voor een verplichte vertrouwenspersoon gevraagd.

Iedereen die met ongewenst gedrag op de werkvloer in aanraking komt, moet de mogelijkheid hebben naar een vertrouwenspersoon te gaan. Een kwart van de werknemers ervaart een onveilige werksfeer of heeft last van pesten en intimidatie. Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema (GroenLinks) wil met een initiatiefwet zorgen dat elk bedrijf verplicht is een vertrouwenspersoon te hebben.

Één op de vier werkenden heeft weleens last van een onveilige werksfeer, pesten en intimidatie. Bijna twee miljoen werknemers ervaren een onveilige werksfeer. 1 op de 5 werknemers stellen dat de sfeer op het werk slechter is door de crisis. Dit bleek onlangs uit onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een representatieve groep van 2.500 werkenden. Vertrouwenspersonen zijn cruciaal om hierin verbetering te brengen en moeten daarom verplicht worden voor elk bedrijf. Dat zei Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema bij de indiening van zijn initiatiefwet vertrouwenspersonen in de Tweede Kamer.

Bij gezond en veilig werken gaat het vaak om fysiek veilig werken: helm dragen, machines goed bedienen en de omgang met giftige stoffen. Bij veilig werken gaat het ook om de sociale veiligheid. “Thuiswerken maakt het makkelijker om mensen te negeren en verwensingen komen harder aan”, zegt Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema van GroenLinks. “Mensen staan onder meer spanning en zijn minder geneigd om voor zichzelf op te komen. Toegang tot een vertrouwenspersoon kan mensen helpen om de juiste stappen te zetten.”

Op dit moment heeft ongeveer de helft van de bedrijven een vertrouwenspersoon voor werknemers in dienst. Renkema werkte de afgelopen jaren aan een initiatiefwet die de aanstelling van vertrouwenspersonen moet verplichten. “Vertrouwenspersonen zijn in ieders belang”, zegt Renkema. “Bedrijven functioneren beter als medewerkers optimaal functioneren en zich veilig voelen. De grootte van een bedrijf hoeft geen belemmering te zijn: voor kleinere bedrijven is het mogelijk om via de branche vertrouwenspersonen aan te bieden. Ook kunnen bedrijven een freelance vertrouwenspersoon aanstellen, die voor meerdere bedrijven werkt.”

Bron: GroenLinks en CNV

Lees meer op overzichtspagina Sociale veiligheid