Wat een preventiemedewerker kan doen tegen pesten

preventiemedewerker tegen pesten

1,2 miljoen werknemers in ons land worden jaarlijkst slachtoffer van ongewenste omgangsvormen: pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie en geweld door leidinggevenden en/of collega’s. De gevolgen zijn groot, zowel voor de individuele medewerker als voor de organisatie. Wat kun je daar als preventiemedewerker aan doen?

Pieter: één op de zes 
Hoewel hij hoge cijfers had voor economie en wiskunde op zijn VWO-eindlijst, koos Pieter na de middelbare school voor de Kunstacademie. Omdat de kunst echter niet genoeg verdient om van rond te komen, werkt hij 28 uur per week op de klantenadministratie van een grote telecomprovider. Het werk gaat hem gemakkelijk af, hij is hoger opgeleid dan de anderen op de afdeling. Zijn collega’s vinden Pieter een einzelgänger, maar dat leidt niet tot problemen, totdat er een fusie in aantocht is.

De directie kondigt grote veranderingen aan in de bedrijfsprocessen en sluit gedwongen ontslagen niet uit. De hele organisatie wordt aan een efficiency-meting onderworpen. Op de klantenadministratie scoort Pieter met afstand het best op productiviteit. De collega’s vrezen dat Pieters score de norm wordt en dat dit de...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 236,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Pesten en geweld