Extra inspecties distributiecentra vanwege drukte

Risicoberoepen en sectoren
Nieuwsartikel
Door de lockdown neemt de drukte toe bij distributiecentra en maaltijdbezorgers. De Inspectie SZW gaat deze sectoren extra controleren op eerlijk, veilig en gezond werk.

Door de sluiting van de horeca en de lockdown eet bijna iedereen thuis met de feestdagen. Hierdoor neemt de drukte toe bij maaltijdbezorgers en in distributiecentra. Drukte in een sector vergroot de kans op ongevallen of kan leiden tot het overtreden van de regels van gezond, veilig en eerlijk werk. Daarom blijft de Inspectie SZW deze weken controleren of distributiecentra en maaltijdbezorgers zich aan de wet- en regelgeving houden.

De Inspectie SZW zal zowel actief gaan controleren als reactief naar aanleiding van meldingen die bij de Inspectie binnen komen. Het risico op het overtreden van coronamaatregelen, arbeidsongevallen, te lang werken en te weinig betaald krijgen wordt met deze extra drukte alleen maar groter.

Maaltijdbezorgers

De afgelopen maanden heeft de Inspectie al gecontroleerd in 200 distributiecentra. Vorig jaar en ook dit jaar heeft daarnaast een team inspecteurs veelvuldig maaltijdbezorgers gecontroleerd. De wetgeving voor maaltijdbezorgers is mede naar aanleiding van een signaal van de Inspectie sinds 1 juli dit jaar gewijzigd.

Juist nu er extra druk komt te staan op deze sectoren wordt de kans op een ongeval in distributiecentra groter. Het gaat hier om ernstige ongevallen die meestal veroorzaakt worden door onachtzaamheid of het niet opvolgen van veiligheidsinstructies. Ook kan de drukte een ongewenst effect hebben op het aantal uur dat werknemers moeten werken.

Arbeidstijdenwet

Structureel te lang werken kan een overtreding zijn van de Arbeidstijdenwet. Maar ook onderbetaling is één van de risico’s die de Inspectie ziet. Tijdens de controles kijkt de Inspectie ook of het bedrijf de coronamaatregelen goed heeft opgevolgd.

Bron: Inspectie SZW

Lees meer op overzichtspagina Sociale veiligheid