Veel slijtageklachten bij werknemers wasserijen

Risicoberoepen en sectoren
Nieuwsartikel
Ruim 43% van de ondervraagde wasserijmedewerkers heeft gewrichtsklachten aan polsen, knieën, schouders en 26% heeft rugklachten als gevolg van het werk.

Driekwart van de werknemers in de textielverzorging bereikt niet gezond de AOW-leeftijd. Dat blijkt uit een peiling van FNV onder medewerkers in wasserijen. De FNV wil de wasserijmedewerkers in aanmerking laten komen voor een zwaarwerkregeling, zodat werknemers drie jaar eerder met pensioen kunnen.

Uit een FNV-peiling onder ruim 250 medewerkers in de textielverzorging blijkt dat driekwart van de mensen niet gezond de AOW-leeftijd bereikt. Ruim 2 op de 5 werknemers hebben gewrichtsklachten aan polsen, knieën, schouders en een kwart heeft rugklachten als gevolg van het werk.

Hoge werkdruk

De respondenten werken op 59 bedrijven, die zijn verspreid over het hele land. Een derde van de ondervraagden geeft aan last te hebben van hoge werkdruk. Daarbij voelt bijna 70% van de mensen zich moe of zelfs doodmoe na een dag werken. De FNV kreeg tijdens gesprekken met wasserijmedewerkers steeds signalen over slechte gezondheid en vermoeidheid. De werkgevers willen tot nu toe hierover nog geen afspraken met de vakbonden.

Samen met collega-vakbond CNV pleit FNV in de cao-onderhandelingen voor een zwaarwerkregeling voor het wasserijpersoneel. Via een zwaarwerkregeling is het mogelijk werknemers die zwaar werk doen drie jaar eerder met pensioen te laten gaan, zonder dat werkgevers hier een boete over betalen.

Cao-onderhandelingen muurvast

De FNV onderhandelt al enkele maanden met de werkgevers over een nieuwe cao. Het overleg met de textielbedrijven zit inmiddels muurvast. Ondanks een dringende oproep van de FNV-bestuurders aan de werkgevers deze week nog met een aanvaardbaar bod te komen, zijn zij daar niet op ingegaan.

Ook de lonen zijn mager in deze sector waar al het wasgoed van ziekenhuizen, verpleeghuizen en horeca naartoe gaat. Ruim 20% van de ondervraagde wasserijmedewerkers zegt dat het ze niet lukt om rond te komen.

Bron: FNV

Lees meer op overzichtspagina Sociale veiligheid