Inspectie: Handhaving coronarichtlijnen strenger

De Inspectie SZW gaat de coronarichtlijnen op de werkvloer strenger controleren en handhaven.

De Inspectie SZW gaat scherper controleren op de handhaving van de coronarichtlijnen op de werkvloer. Dat bevestigt de Inspectie tegen BNR Nieuwsradio. Tot en met juli kreeg de Inspectie bijna 2800 meldingen van werknemers over het niet volgen van de richtlijnen van het RIVM. De meeste meldingen kwamen uit de detailhandel en horeca.

De Inspectie SZW heeft bij dertig bedrijven opgetreden na controle van het naleven van de coronaregels op de werkvloer. De meeste bedrijven kregen een waarschuwing of de eis om te werken volgens de richtlijnen van het RIVM. In twee gevallen werd het werk tijdelijk stilgelegd, omdat de veiligheid van werknemers in het geding kwam. Er zijn nog geen boetes uitgedeeld.

Strengere handhaving
De handhaving op het naleven van de coronarichtlijnen op de werkvloer gaat strenger worden. “Gezien de periode dat wij deze crisis nu hebben, zullen werkgevers eerder hun maatregelen moeten nemen om te zorgen dat hun werknemers veilig kunnen werken’, zegt woordvoerder Paul van der Burg van de Inspectie SZW. “Het kan nu niet meer zo zijn dat we daar een hele tijd over heen laten gaan. De mogelijkheid voor het aankopen van spatschermen en dergelijke hebben werkgevers natuurlijk allang gehad.”

Van de bijna 2800 meldingen bij de Inspectie SZW komt 17 procent vanuit de detailhandel. Daarmee staat die sector op bovenaan met de meeste meldingen. De detailhandel wordt gevolgd door de cultuur-, sport- en dienverleningssector en de horeca. Uit die sectoren kwamen respectievelijk 15 en 13 procent van de meldingen. Opvallend is verder dat de provincies waaruit de meeste meldingen komen ook de provincies zijn waar veel coronabesmettingen zijn. Zuid-Holland is goed voor bijna een kwart van alle meldingen, gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland met respectievelijk 17 en 16 procent.

Meldprocedure
De anderhalve meter afstand houden is de regel waar de meeste meldingen over binnen zijn gekomen. Verder zijn er veel meldingen over slechte hygiënische omstandigheden en de angst dat collega’s met het coronavirus zijn besmet.

Van de meldingen die bij de Inspectie SZW binnenkomen, onderzoekt de instantie in hoeverre de claims daadwerkelijk kloppen. Daarvoor wordt degene die de melding heeft ingediend nagegaan en ondervraagd, waarna inspecteurs van de Inspectie de werkgever bellen om hem volgens een script te verhoren. Na enkele dagen neemt de Inspectie weer contact op met de melder of er inmiddels aanpassingen zijn gedaan.

Bron: BNR Nieuwsradio

Beleid en overheid