Wat betekenen de coronaversoepelingen voor bedrijven?

Beleid en overheid
Nieuwsartikel
Vanaf 26 juni geldt dat werknemers die nu nog volledig thuis moeten werken in overleg met de werkgever maximaal 50% van hun werktijd op kantoor mogen werken. Hiervoor geldt wel dat de maatregel om anderhalve meter afstand te houden kan worden gehandhaafd.

De coronamaatregelen worden vanaf zaterdag 26 juni versoepeld. Dit heeft ook gevolgen voor het zogenoemde thuiswerkadvies. Het advies ‘werk thuis, tenzij dit niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog volledig thuis moeten werken mogen in overleg met de werkgever maximaal de helft van hun werktijd op kantoor komen werken. De maatregel om anderhalve meter afstand te houden blijft gelden.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt snel af. Daardoor kan er eerder en meer worden versoepeld. Het aantal mensen wat je thuis mag ontvangen vervalt, de mondkapjesplicht binnen vervalt en de mogelijkheden voor sporten worden verder verruimd, want bijna alle beperkingen voor sporters vervallen. Ook voor bedrijven waarvan de werknemers nu grotendeels vanuit huis werken is er meer mogelijk.

Thuiswerken

Vanaf 26 juni geldt dat werknemers die nu nog volledig thuis moeten werken in overleg met de werkgever maximaal 50% van hun werktijd op kantoor mogen werken. Hiervoor geldt wel dat de maatregel om anderhalve meter afstand te houden kan worden gehandhaafd. Blijf thuis werken als je klachten hebt die bij corona kunnen horen en laat je testen.

Op kantoor geldt uiteraard de anderhalve meter regel, dus ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan, zo voorkomen we te volle bussen en treinen. Alleen op plaatsen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit geldt onder andere voor het openbaar vervoer en op aangewezen plekken rond het openbaar vervoer, bijvoorbeeld het perron en de stations.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer op overzichtspagina Preventie