Asbest aangetroffen bij 'asbestvrije' panden

De NLA houdt de vinger aan de pols en pakt asbestovertredingen actief aan.

Bij de verbouwing van meer dan 100 appartementen in het Brabantse Oss zijn verschillende asbestovertredingen vastgesteld. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) controleerde of de werkzaamheden op een gezonde en veilige manier werden uitgevoerd. Tijdens de controle bleek dat er nog steeds asbest aanwezig is, terwijl dat eerder weggehaald had moeten zijn.

Een gecertificeerd bedrijf zou de asbest verwijderd hebben. Vervolgens heeft een onafhankelijke inspectie-instelling verklaard dat de panden asbestvrij waren. Omdat de asbest nog in het gebouw aanwezig was, is een groot deel van de bouw door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) stil gelegd. De asbest moet eerst volledig worden weggehaald, voordat de overige bouwwerkzaamheden mogen doorgaan.

Overtredingen door gecertificeerde en geaccrediteerde bedrijven

De NLA ziet nu voor de 3e keer in een paar weken dat gecertificeerde bedrijven asbest niet op de juiste wijze saneren. Het is ook opvallend dat geaccrediteerde inspectie-instellingen deze werkzaamheden goedkeuren. De NLA houdt de vinger aan de pols en pakt asbestovertredingen actief aan, want het is geen goede ontwikkeling. Er zijn speciale inspecteurs die dagelijks onaangekondigd inspecteren op plekken waar wordt gesloopt of verbouwd. Voordat de werkzaamheden in Oss weer vrij worden gegeven, moet de opdrachtgever opnieuw een asbestinventarisatie laten uitvoeren om te kijken waar er nog asbest in het pand zit. Als er asbest wordt aangetroffen, moet dat op de juiste manier weggehaald worden.

Door het inademen van losse asbestvezels kan longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbesthoudend materiaal is pas gevaarlijk als het bewerkt of beschadigd wordt. Dit kan door boren, breken, schuren of zagen gebeuren. Bij installatie, sloop en verbouwingen is er een verhoogd risico op het vrijkomen van gevaarlijke asbestvezels. Daarom controleert de NLA of bouwwerkzaamheden waarbij asbest vrij komt op een veilige manier plaatsvinden.

Bron: Nederlandse Arbeidsinspectie

De praktijk