Risico op arbeidsongevallen en beroepsziekten verkleinen

In 2022 gaf 1 op de 40 werknemers aan betrokken te zijn geweest, in het afgelopen jaar, bij een arbeidsongeval dat lichamelijk letsel of geestelijke schade tot gevolg had.

In de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO is er aandacht voor verschillende soorten arbeidsomstandigheden. Werk & Veiligheid licht bij de NEA van 2022 het onderwerp ‘arbeidsongevallen en beroepsziekten’ uit.

In 2022 gaf 1 op de 40 werknemers aan betrokken te zijn geweest, in het afgelopen jaar, bij een arbeidsongeval dat lichamelijk letsel of geestelijke schade tot gevolg had. Dat is vrijwel even veel als in de 2 jaren daarvoor. Tussen 2014 en 2019 was dat nog gemiddeld 1 op de 30 werknemers.

In 2022 ging een arbeidsongeval in de helft van de gevallen gepaard met 1 of meerdere dagen verzuim. In bijna veertig procent van de gevallen ging het om een arbeidsongeval met minstens 4 dagen verzuim.

Voornamelijk lichamelijk letsel door arbeidsongevallen

Het aandeel werknemers met een arbeidsongeval met verzuim was het hoogst in het vervoer (2,9%), de horeca (2,4%) en de industrie (1,8%). Bij 2 op de 3 werknemers met een arbeidsongeval was er sprake van lichamelijk letsel, bij bijna 20 procent ging het om geestelijk letsel en bij de overige ongevallen was dat onderscheid niet te maken. Het letsel ontstond relatief vaak door psychische overbelasting als intimidatie en stress, of door het ergens aan snijden of stoten.

Ieder jaar krijgt een deel van de werknemers te maken met een beroepsziekte: een ziekte die is ontstaan door het werk. In 2022 kreeg ruim 3 procent van de werknemers te maken met 1 of meer nieuw ontstane beroepsziekten. De beroepsziekten die in 2022 het vaakst door werknemers werden gerapporteerd en die zijn vastgesteld door een arts, zijn overspannenheid/burn-out, RSI en lage rugaandoening.

Naar leeftijd geldt dat oudere werknemers in de regel vaker een beroepsziekten kregen, met uitzondering van de 65- tot 75-jarige werknemers. In deze groep lag het aandeel lager dan bij de 55- tot 65-jarige werknemers.

Naar sector was het aandeel werknemers met één of meerdere – door een arts vastgestelde – nieuw ontstane beroepsziekten het hoogst in de zorg (4,3 procent) en het laagst in de landbouw (1,5 procent). Als ook de beroepsziekten worden meegenomen die langer dan een jaar geleden zijn ontstaan, gaf ruim tien procent van de werknemers aan een of meerdere beroepsziekten te hebben die door een arts zijn vastgesteld.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

De praktijk