Top 5 best gelezen artikelen 2018

De praktijk
Nieuwsartikel

Eind december is traditioneel de tijd dat er wordt teruggekeken op het afgelopen jaar. Ook wij delen graag met jou de best gelezen artikelen op Werk&Veiligheid. Het geeft een goed beeld van de verschillende artikelen die op onze website te vinden zijn. Van AVG tot RI&E en van gevaarlijke stoffen tot bedrijfsarts. Het meest gelezen stuk is 'Zo ga je in gesprek met de bedrijfsarts’ van Nicole Pikkemaat. 

Ook in 2019 delen wij wekelijks nieuwe artikelen, nieuws en tools over preventie, RI&E, sociale veiligheid en de arbowet. Heb jij een goed idee voor een artikel, of zou je zelf wel eens een artikel willen schrijven? Laat het ons weten! 

De top 5 van 2018:

1. Zo ga je in gesprek met de bedrijfsarts
ls preventiemedewerker heb je de (nieuwe) taak om nauw samen te werken met de kerndeskundigen, waaronder de gecertificeerde bedrijfsarts. Hoe ga je de samenwerking invullen? Begin met een goed gesprek en stel veel vragen. Hieronder wordt een reeks vragen genoemd, die je kunt gebruiken om meer te weten te komen over het werk van de bedrijfsarts binnen je organisatie. 
 

2. Aandachtspunten nieuwe privacywet (AVG)
De AVG is per 25 mei 2018 voor alle bedrijven in Nederland van toepassing. Aandachtspunten van de nieuwe privacywet voor de arboprofessional. De AVG geeft een aantal specifieke grondslagen op basis waarvan persoonsgegevens verzameld mogen worden. Het gaat hierbij vaak om ‘gewone’ persoonsgegevens. ‘Gewone’ persoonsgegevens zijn gegevens als naam, geboortedatum, foto enzovoorts. Bijzondere persoonsgegevens zijn persoonsgegevens als politieke voorkeur, lid van een vakbond of bijvoorbeeld medische gegevens.

3. SeRIEus: Wat kost een goede RI&E?
De RI&E blijft voor veel bedrijven een lastige verplichting, waarbij helaas nog van alles misgaat. Terwijl een goede RI&E het ideale middel is om arbeidsomstandigheden op een gestructureerde manier te verbeteren. Daarom brengt Werk & Veiligheid de reeks SeRIEus: over hoe je de RI&E serieus aanpakt, missers vermijd en het beste uit dit instrument haalt. Deel 1 belicht wat een goede RI&E kost.

4. Gevaarlijke stoffen managen
Vrijwel ieder bedrijf heeft met gevaarlijke stoffen te maken: van autobedrijf tot voedingsmiddelenindustrie, en van chemische industrie tot drukkerijen. Om blootstelling daaraan te beoordelen, zijn er diverse beoordelingsmodellen waar je als preventiemedewerker mee aan de slag kunt.  

5. SeRIEus: aansprakelijkheid bij ontbreken van RI&E
Tevens in de reeks SeRIEus. Deel 3: Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de werkgever wanneer een RI&E ontbreekt of onvolledig is? 

Lees meer op overzichtspagina Preventie