Is de preventiemedewerker op weg naar volwassenheid?

Is de preventiemedewerker op weg naar volwassenheid?

Heeft de sinds 2005 verplichte preventiemedewerker een duidelijke en volwassen positie in werkend Nederland? Kortom; werkt de preventiemedewerker?

Het lijkt zo mooi. ‘Stel preventiemedewerkers aan en de gezondheid en veiligheid van medewerkers zal verbeteren’. Net zoals een beleid op ongewenste omgangsvormen geen garantie is voor respectvolle omgang op de werkvloer, is de preventiemedewerker geen pleister op ongezond of onveilig gedrag. Wel is het een poging om de gezondheid van medewerkers te bevorderen. De vraag is of de reeds in 2005 ingestelde verplichting voldoende rendeert. Is de positie van de preventiemedewerker voldoende duidelijk en heeft deze ‘Arbonaris’ inmiddels een duidelijke en volwassen positie in werkend Nederland? 

Overeenkomsten bij nieuwe preventiemedewerkers

Bij nieuw aangestelde preventiemedewerkers zien we in de dagelijkse praktijk nogal eens overeenkomsten. Enkele voorbeelden:

  • De startende preventiemedewerker weet niet wat de functie precies inhoudt;
  • De bekendheid met arbothema’s is erg wisselend; vaak kent men een deelgebied vanuit hetzij de facilitaire dienst of vanuit HRM/P&O. Bij kleinere bedrijven (20-50 medewerkers) wordt de office...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 236,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!