Deelname arbo-onderzoeken verhogen

Onderzoek

Op het terrein van arbeidsomstandigheden zijn er diverse, verplichte en niet-verplichte, onderzoeken. Voor deze onderzoeken is een goede deelname van belang. Welke arbo-onderzoeken zijn er en hoe zorg je voor een hoge respons? 

Zo is er de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO), beide voortkomend uit de Arbowet. Hierbij wordt nadrukkelijk een link gelegd met de aanwezige arbeidsrsico’s. Bij de RI&E gaat het over het inventariseren van de aanwezige risico’s en eventueel met een verdieping de basis risicofactoren te achterhalen. Om een goed beeld hiervan te krijgen kan een vragenlijstonderzoek behulpzaam zijn. Voor dit onderzoek is dan een goede deelname/respons van belang. Anders is er wellicht geen betrouwbaar beeld van de aard en omvang van alle aanwezige risico’s.

Het PAGO is vervolgens gebaseerd op deze risico’s en hier wordt specifiek ingezoomd op eventuele gezondheidseffecten en -schade die aanwezig zijn. Het PAGO zal per functiegroep anders zijn omdat de arbeidsrisico’s vaak ook anders zijn. Bij een kantoorfunctie ligt de focus op gezondheidsklachten verband houdend met beeldschermwerk en Psychosociale...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Gezondheidsmanagement