Gezond gedrag stimuleren voor een lager verzuim

Werkgevers en werknemers hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid in het stimuleren van gezondheid, welzijn en duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Lagere kosten voor arbeidsgerelateerde zorg, een lager personeelsverloop en minder verzuim: dat wil toch iedere werkgever, HR-medewerker en preventiemedewerker? Het stimuleren van gezondheid, welzijn en duurzame inzetbaarheid van medewerkers heeft positieve gevolgen voor zowel de werknemers, werkgevers als de maatschappij. Het Europese samenwerkingsproject CHRODIS + heeft een toolkit gelanceerd die helpt een werksituatie te creëren met aandacht voor gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

Het stimuleren van gezondheid, welzijn en duurzame inzetbaarheid van medewerkers komt op verschillende manieren ten goede aan werknemers, werkgevers en de maatschappij. De tevredenheid en het werkvermogen van werknemers met een betere gezondheid en welzijn is hoger. Het gevolg is dat de werkgevers met minder verzuim, lagere personeelsverloop en lagere kosten voor arbeidsgerelateerde zorg te maken hebben. Dat bevordert onder andere de productiviteit en het imago als verantwoord werkgever. Op langere termijn betekent dit op grote schaal een lager zorggebruik en een stimulering van de volksgezondheid.

Verantwoordelijkheid

Werkgevers en werknemers hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid in het stimuleren van gezondheid, welzijn en duurzame inzetbaarheid van werknemers. De toolkit biedt werkgevers inspiratie om een werksituatie te creëren waar aandacht voor het welzijn en duurzame inzetbaarheid van medewerkers centraal staat. De werknemer is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes en gedrag die positieve impact kunnen hebben op gezondheid, welzijn en duurzame inzetbaarheid. De werkgever kan aan de andere kant bijdragen aan deze drie punten door bewustzijn bij medewerkers te vergroten, gezond gedrag aan te moedigen en bovenal een gezonde werkomgeving creëren.

Eenvoudige maatregelen

De toolkit bestaat uit zeven thema’s, zoals voeding, bewegen en mentale gezondheid. Voor elk thema zijn verschillende strategieën met concrete interventies uitgewerkt, waarmee een integraal aanbod aan maatregelen kan worden samengesteld. Veel maatregelen zijn relatief eenvoudig in te voeren: ze vragen geen grote investeringen op het gebied van personeel, tijd of materiaal.

In de toolkit vindt je maatregelen waarmee je de gezondheid, welzijn en duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers bevordert, ongeacht hun huidige werkvermogen en gezondheidstoestand. Bovendien helpen de maatregelen in deze toolkit bij het voorkomen van chronische gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, longaandoeningen en klachten aan armen, benen, rug of nek.

Bron: Chrodis+

Gezondheidsmanagement