Overgangsklachten hebben bij helft vrouwelijke werknemers invloed op werk

De overgang kan leiden tot ongemakkelijke situaties op de werkvloer, zoals opvliegers, stemmingswisselingen of doorlekken.

Bij 55 procent van de vrouwelijke werknemers in de overgang hadden overgangsklachten wel eens invloed op hun werk. 8 procent had er dagelijks last van en 9 procent ervaarde de klachten wekelijks. Dit blijkt uit vervolgonderzoek van CBS en TNO op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Het onderzoek werd uitgevoerd onder vrouwelijke werknemers in de leeftijd van 40 tot 75 jaar.

In 2021 gaven 173.000 vrouwelijke werknemers aan dat overgangsklachten weleens invloed op hun werk hadden. Dit zijn 55 procent van alle vrouwelijke werknemers in de overgang. Bij 8 procent speelde de overgangsklachten dagelijks, 9 procent had er wekelijks last van. Dit melden het CBS en TNO op basis van een vervolgmeting van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Dit onderzoek is in het vierde kwartaal van 2021 onder vrouwelijke werknemers van 40 tot 75 jaar uitgevoerd.

Minder goed functioneren en ongemakkelijke situaties

Van de werknemers in de overgang vindt 36 procent dat zij weleens minder goed functioneren. Dit komt onder andere door pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen. De overgang kan leiden tot ongemakkelijke situaties op de werkvloer, zoals opvliegers, stemmingswisselingen of doorlekken. Van de vrouwen in de overgang kampt 13 procent met minder goed functioneren én ongemakkelijke situaties. Van de werknemers in de overgang ervaart 20 procent hiervan geen gezondheidsklachten en 25 procent heeft wel overgangsklachten maar ondervindt daarvan geen hinder op het werk.

Burn-outklachten

Werkgerelateerde psychische vermoeidheid komt bij werknemers in de overgang bij ruim 1 op de 4 voor (27 procent). Bij 40- tot 60-jarige vrouwen heeft 1 op de 5 last van burn-outklachten. Het verschil zit in het bijzonder bij werknemers die regelmatig overgangsklachten hebben. Voor hen is het ook minder vanzelfsprekend om de eisen van het werk aan te kunnen. Een kwart van de vrouwen die regelmatig overgangsklachten hebben, geeft aan niet gemakkelijk te voldoen aan de psychische eisen van het werk. Bij vrouwen die niet in de overgang zitten, is dit 13 procent.

Als werknemers merken dat overgangsklachten van invloed zijn op hun werk, bespreken 2 op de 3 vrouwelijke werknemers dit op het werk. Werknemers bespreken hun overgangsklachten op het werk vooral met een of twee collega’s. Van de werknemers met overgangsklachten die van invloed zijn op het werk heeft 57 procent behoefte aan meer ondersteuning of begrip hiervoor op de werkvloer. Ze willen dit vooral van de leidinggevende. Werknemers met regelmatig overgangsklachten hebben vaker behoefte aan meer begrip of ondersteuning van een bedrijfsarts dan vrouwen die soms klachten hebben.

In Spanje wordt er gesproken over een wetsvoorstel voor menstruatieverlof. Vrouwelijke werknemers met ernstige menstruatieklachten zouden dan elke maand het recht hebben om drie dagen verlof op te nemen. Het Spaanse wetsvoorstel leidt tot de vraag of menstruatieverlof er in Nederland ook moet komen. De erkenning dat vrouwen veel last kunnen hebben van menstruatieklachten en dat het van invloed op hun werk kan zijn, is misschien nog wel belangrijker dan het menstruatieverlof an sich.

Bron: TNO

Gezondheidsmanagement