Werknemers positief over eHealthoplossingen

Gezondheidsmanagement
Nieuwsartikel
Zowel 4 op de 10 werkgevers als werknemers zien het aanbieden van eHealthoplossingen in eerste instantie als voornaamste taak van zorgverzekeraars om hierin te voorzien. Als tweede wordt de overheid aangewezen.

Nederlandse werknemers staan bereidwillig tegenover het toepassen van eHealthoplossingen. Zo geeft bijna 90 procent aan een dergelijke oplossing uit te willen proberen. Wanneer een eHealthoplossing wordt aangeboden via de eigen werkgever, geven 3 op de 10 aan meer vertrouwen in het product te hebben dan wanneer een andere eHealth-aanbieder het aanreikt. Dat blijkt uit het Health on Demand rapport van adviesbureau Mercer.

Deze cijfers zijn een belangrijke graadmeter voor de toekomst van eHealthoplossingen in Nederland. ‘De cijfers laten zien dat werknemers bovenmatig geïnteresseerd zijn in eHealthoplossingen’, zegt Peter Abelskamp, Business Leader Corporate bij Mercer Nederland. ‘Voor werkgevers zijn eHealthoplossingen een kostenefficiënte manier om hun personeel gezond te houden. Zo draagt het bij aan een lager ziekteverzuim en dus lagere zorgkosten. Denk aan oplossingen als online bewegingsprogramma’s, stoppen met roken of gezonde voedingsprogramma’s.’

Mercer pleit al langer voor de rol die werkgevers hebben op de gezondheid van hun medewerkers. En daarmee ook op de zorgkosten in Nederland. Zo blijkt uit het vorig jaar verschenen ‘Onderzoek naar duurzame inzetbaarheid onder medewerkers’ de kans op ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid kleiner wordt, wanneer werkgevers op de juiste manier in hun personeel investeren. De zorgkosten nemen daarmee af.

Faciliterende rol
Zowel 4 op de 10 werkgevers als werknemers zien het aanbieden van eHealthoplossingen in eerste instantie als voornaamste taak van zorgverzekeraars om hierin te voorzien. Als tweede wordt de overheid aangewezen. Abelskamp: ‘Laten we ook hierin de faciliterende rol van werkgevers niet vergeten. Zij hebben een essentiële functie binnen de transformatie van de gezondheidszorg. Zo kunnen zij met behulp van eHealthoplossingen de kwaliteitsgezondheidszorg betaalbaarder én beschikbaarder te maken.’

Meer dan de helft van de Nederlandse werkgevers geeft aan de komende vijf jaar meer te zullen investeren in eHealthoplossingen, omdat zij erop vertrouwen dat dit bijdraagt aan het duurzaam inzetten van hun personeel. Wat hun welzijnsprogramma betreft zijn de belangrijkste focuspunten: werknemers aantrekken en behouden, het verbeteren van productiviteit en het optimaliseren van werkprestaties, arbeidsmoreel en betrokkenheid.

Energie
Het onderzoek wijst uit dat werkgevers erop vertrouwen dat eHealthoplossingen bijdragen om eerder genoemde doelstellingen te behalen. Zo geeft 60% aan dat eHealthoplossingen veel impact zullen hebben op het energieniveau van het personeel. 40% geeft aan dat het bijdraagt aan het behouden van personeel. Abelskamp: ‘Voor werkgevers loont het om te investeren in gepersonaliseerde eHealthoplossingen. Het helpt organisaties zich te onderscheiden van hun concurrenten en stelt hen in staat een meer betrokken, productievere en loyalere organisatie op te bouwen.’

Het Health on Demand onderzoek is gehouden onder meer dan 16.500 werknemers en 1.300 werkgevers, verspreid over 13 landen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Azië. Voor de Nederlandse data werden meer dan 1.000 werknemers en 100 werkgevers ondervraagd. Het betreft een samenstelling van fulltime en parttime medewerkers, freelancers en werkgevers.

Bron: Mercer

Lees meer op overzichtspagina Preventie