Werkdruk leidt tot gekookte kikkers

Psychosociale arbeidsbelasting
Achtergrondartikel
Voorkom gekookte kikkers door werkdruk

Wat hebben kikkers, koken en werkdruk met elkaar te maken? Volgens cultuurfilosoof Henk Smeijsters slaat de maatschappij tegenwoordig door naar constante drukte en actie. Smeijsters schrijft: ‘Met de kloktijd heeft de mens zichzelf tot een machine gemaakt’. Hebben we werkdruk zelf in de hand gewerkt? Is dat zo en wat is dan de relatie met beestjes als kikkers?

In krantenkoppen verschijnen regelmatig berichten waarin te lezen is dat de maakindustrie in Nederland het moeilijk heeft en zonder goedkope achtervang in het buitenland het financieel niet redt. De arbeid in Nederland verandert van een industriële maatschappij naar een postindustriële op de dienstverlening gerichte samenleving. De werknemer krijgt met een andere belasting te maken. Van fysieke belasting bij de maakindustrie naar de dynamische, overprikkelde, emotioneel overbelaste werknemer. De moderne werknemer heeft over het algemeen hogere taakeisen. Nieuwe arbeid zorgt voor (een toename van) de blootstelling aan andere arbeidsrisico’s.

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan voor

€ 233,00

p/jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet-en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Lees meer op overzichtspagina Preventie