Werknemer eist vaker schadevergoeding bij burn-out

Het bewijzen dat de burn-out tijdens en door het werk is ontstaan en dat de werkgever zijn zorgplicht niet is nagekomen is de crux. Die werkgeversaansprakelijkheid is lastig te bewijzen, omdat een burn-out vaak een combinatie is van omstandigheden.

Werknemers die kampen met een burn-out eisen vaker dan voorheen een schadevergoeding van hun werkgever. Het gaat om zo’n honderd tot honderdtwintig gevallen per jaar meldt BNR Nieuwsradio. In de meeste gevallen gebeurd dit als er al een arbeidsconflict is, een dienstverband beëindigd is of als een tijdelijk contract niet wordt verlengd. Dat stelt juridisch dienstverlener DAS.

‘Werknemers stellen hun werkgever steeds vaker aansprakelijk voor de financiële gevolgen van een burn-out’, zegt Marcus Donker, teamleider Specialistische Rechtshulp bij DAS. Werknemers eisen een schadevergoeding als zij bijvoorbeeld door een burn-out in de WIA terecht komen of in het tweede jaar van arbeidsongeschiktheid in inkomen terugvallen.

Werkgevers worden aansprakelijk gesteld, omdat die bijvoorbeeld niets met de signalen van overwerkt zijn gedaan heeft. ‘Een andere reden is omdat de werknemer verwacht dat er een financiële vergoeding valt te halen’, stelt Donker van DAS. Vaak gebeurt dit pas nadat een dienstverband beëindigd is, een tijdelijk contract niet wordt verlengd of er al sprake is van een arbeidsconflict. Het wordt dus pas een argument als de werknemer inziet dat de verhouding tussen werkgever en werknemer toch niet meer optimaal is.

Het bewijzen dat de burn-out tijdens en door het werk is ontstaan en dat de werkgever zijn zorgplicht niet is nagekomen is de crux. Die werkgeversaansprakelijkheid is lastig te bewijzen, omdat een burn-out vaak een combinatie is van omstandigheden. Werkgeversaansprakelijkheid is duidelijker bij bijvoorbeeld een bedrijfsongeval. Ook factoren uit de privésfeer van de werknemer kunnen ten grondslag liggen aan de burn-out. Dat zijn factoren waar een werkgever weinig tot geen invloed over heeft.

Donker: ‘Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers aandacht voor elkaar hebben om vroegtijdig signalen te kunnen herkennen, te benoemen en in te grijpen.’ Meer dan een miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten, blijkt uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van onderzoeksorganisatie TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bron: DAS Rechtsbijstand

Psychosociale arbeidsbelasting