Thuiswerken in de hitte

In Nederland heeft de werkgever volgens de Arbeidsomstandighedenwet een zorgplicht, ook in coronatijden. Moeten werkgevers iets doen als hun medewerkers die thuiswerken klagen over de hitte? De wet biedt hierover geen uitkomt. Ieder bedrijf pakt het anders aan.

Het is nog amper een week zomer en de eerste dagen met tropische temperaturen zijn alweer achter de rug. Voor veel kantoormedewerkers vallen deze dagen normaal gesproken best mee door de klimaatsystemen en airconditioning op kantoor. Thuis is dat geheel anders.

Hoge temperaturen hebben een negatief effect op onze productiviteit, publiceerde het NRC onlangs. Elke graad die de temperatuur in de VS stijgt (boven de 15 graden Celsius), zou bijna twee procent productiviteitsverlies betekenen.

In de Arbeidsomstandighedenwet staat dat de werkgever zijn medewerkers een veilige werkplek moet bieden. In een eerder nieuwsbericht over thuiswerken als gevolg van het Coronavirus, schreven wij al dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor een goede thuiswerkplek als werknemers meer dan twee uur per dag gebruik maken van die werkplek. In dat geval ging het voornamelijk om beeldschermen en bureaustoelen voor de zithouding.

Over de temperatuur staat in de Arbeidsomstandighedenwet dat vanaf 28 graden Celsius de werkgever moet gaan nadenken over verkoelende maatregelen. Dat geldt voor alle soorten werk, dus ook kantoorwerk. Voor fysieke inspanningen zijn deze temperaturen lager, omdat de gezondheidsrisico’s hoger zijn. Thuiswerken staat niet in de Arbeidsomstandighedenwet opgenomen, maar dat zal de komende maanden door de Coronacrisis wel gebeuren.

Geef als werkgever de werknemers tips over veilig thuiswerken met hitte. Kortere werkdagen en eerder op de dag beginnen is een advies om oververhitting en concentratieverlies te voorkomen. Goede ventilatie is belangrijk, maar houdt zoveel mogelijk de warmte buiten de deur. ’s Nachts de ramen open, om de temperatuur binnen laag te krijgen. In de loop van de ochtend ramen en deuren sluiten en de gordijnen aan de zonkant van de woning gebruiken.

Misschien werkte het personeel alweer een deel van de week op kantoor. Met de hitte hebben meer werknemers daar behoefte aan. Stel bijvoorbeeld een hitte- en coronaproof schema op, zodat zoveel mogelijk mensen hun werk effectief kunnen doen. Nadeel is dat door het besmettingsgevaar met het Coronavirus het niet verstandig is om de airco op volle kracht te zetten.

Bron: RIVM en NRC

Rollen en verantwoordelijkheden