Er is geen plaats voor discriminatie op de werkvloer

Gediscrimineerde werknemers zijn minder tevreden met hun werk, voelen zich minder gelukkig en voelen zich minder gezond dan anderen. Dit leidt tot meer ziekteverzuim en personeelsverloop.

Discriminatie op de werkvloer kan grote gevolgen hebben voor de werknemers die zich gediscrimineerd voelen. Een opmerking over iemands afkomst, geaardheid of leeftijd kan, naast dat het overbodig is, kwetsend overkomen. Discriminatie leidt tot meer personeelsverloop en ziekteverzuim. Discriminatie geeft werknemers het gevoel dat zij niet welkom zijn op hun werkplek, terwijl juist discriminatie nergens thuis hoort en dus ook niet op de werkvloer.

Kwetsende grappen en opmerkingen is een vorm van discriminatie die mensen op hun werk het meeste ervaren. Uit recent onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt dat één op de zeven werkende Amsterdammers discriminatie op het werk mee maakt. Onderwerp van de kwetsende grappen en opmerkingen zijn vooral huidskleur, herkomst, leeftijd, geslacht en seksuele voorkeur. De resultaten van dit onderzoek zijn voor de hoofdstad de aanleiding tot een vervolg van anti-discriminatiecampagne ‘Kom Op Amsterdam’.

Ongelijkheid

Waar het bij de begin van de campagne om discriminatie in het algemeen ging, gaat het deze keer specifiek over discriminatie op de arbeidsmarkt. Amsterdamse werknemers uit de zorg, bouw, transport en horeca doen een oproep om voor elkaar op te komen wanneer ze getuige zijn van discriminatie van collega’s. Vijftien procent van de werkende Amsterdammers geeft aan in het afgelopen jaar discriminatie op de werkvloer te hebben ervaren. Sommige werkenden ervaren vaker of meer discriminatie dan anderen. Dan gaat het om mensen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond, jongeren en vrouwen.

Ziekteverzuim

De gevolgen van discriminatie op de werkvloer kunnen groot zijn. Gediscrimineerde werknemers zijn minder tevreden met hun werk, voelen zich minder gelukkig en voelen zich minder gezond dan anderen. Dit leidt tot meer ziekteverzuim en personeelsverloop. Op de campagnewebsite Kom Op Amsterdam staan manieren en middelen die werknemers en werkgevers kunnen gebruiken om hun steun voor de campagne te uiten en bij te dragen aan een inclusieve werkomgeving.

Bron: Gemeente Amsterdam

Pesten en geweld