Van geen thuiswerkbeleid naar thuiswerkvergoeding

Preventie en beleid
Nieuwsartikel
De helft van de bedrijven en organisaties hebben ondanks de coronacrisis nog geen thuiswerkbeleid opgesteld.

Nu veel mensen thuiswerken vanwege de coronamaatregelen overwegen 1 op de 3 bedrijven een thuiswerkvergoeding uit te keren aan hun medewerkers. Ondanks de coronacrisis heeft de helft van de bedrijven nog geen thuiswerkbeleid opgesteld. Dit blijkt uit onderzoek van juridische HR-kennispartner XpertHR onder ruim 800 HR-professionals.

Op dit moment keert bijna 20 procent van de werkgevers een thuiswerkvergoeding uit. Toch kunnen lang niet alle thuiswerkers in Nederland een zakcentje verwachten voor de kosten die gemaakt worden vanwege het thuiswerken: 48 procent van de HR-professionals geeft aan dat zij nu geen thuiswerkvergoeding uitkeren en dit ook niet gaan doen. De helft van de organisaties heeft ondanks de coronacrisis geen thuiswerkbeleid opgesteld.

Thuiswerkvergoeding

Werkgevers die een thuiswerkvergoeding uitkeren, doen dit in de helft van de gevallen via een maandelijkse bijdrage. Een andere optie is een eenmalige uitkering of een combinatie tussen beide, hier kiest respectievelijk 29 en 19 procent van de HR-professionals voor. Wanneer men een maandelijkse thuiswerkvergoeding uitkeert, stort veertig procent per keer 26 tot 50 euro op de rekening van de werknemer en in 36 procent van de gevallen gaat het om 51 tot 100 euro.

Wanneer werknemers een eenmalige vergoeding ontvangen, ligt dit bedrag 1 op de 3 keer tussen de 251 en 500 euro. Een kwart van de werknemers ontvangt eenmalig 151 tot 250 euro van de werkgever. Er zijn ook werkgevers die thuiswerkproducten in plaats van budget hebben verstrekt: de meesten gaven hun medewerkers een laptop, monitor of bureaustoel.

Thuiswerkbeleid

Organisaties kunnen voor het thuiswerken een thuiswerkbeleid hanteren. Hierin is bijvoorbeeld vastgelegd wie wanneer en hoe lang mag thuiswerken en of de werkgever of werknemer verantwoordelijk is voor bepaalde faciliteiten. Vijftien procent van de HR-professionals geeft aan dat hun organisatie altijd al zo’n thuiswerkbeleid had, 3 op de 10 werkgevers heeft het thuiswerkbeleid aangescherpt door de coronacrisis. Opvallend is dat bijna de helft van de organisaties nog steeds geen thuiswerkbeleid heeft.

Wettelijk gezien zijn werkgevers niet verplicht tot het uitkeren van een thuiswerkvergoeding of het opstellen van een thuiswerkbeleid. Tegelijk is dit een tijd die veel vraagt van medewerkers. Een thuiswerkbeleid creëert wel duidelijkheid. Het is goed om een thuiswerkbeleid in overleg met medewerkers op te stellen. Voor de motivatie van medewerkers is het belangrijk dat zij zich hierin kunnen vinden.

Bron: XpertHR

Lees meer op overzichtspagina Sociale veiligheid