Werknemers magazijnen maken zich zorgen over coronabesmettingen

Een krappe meerderheid (54%) verwacht tevens dat een collega met verkoudheidsklachten niet naar het werk komt, maar thuis blijft.

Magazijnen zijn besmettingshaarden van corona, volgens 4 op de 10 Nederlandse werknemers in de logistieke sector. Dat blijkt uit onderzoek van Workforce Management specialist Protime. De helft van de ondervraagden geeft aan dat het erg moeilijk is om je te houden aan de coronabasisregels op logistieke werkplekken.

Maar liefst één op de drie werknemers geeft aan dat de coronabasisregels op het werk niet correct worden gehanteerd. De meeste warehouse medewerkers hopen dat hun collega’s zich aan de maatregelen gaan of blijven houden. 56 procent wenst tijdens de werkzaamheden graag meer afstand dan voorheen te houden. Een krappe meerderheid (54%) verwacht tevens dat een collega met verkoudheidsklachten niet naar het werk komt, maar thuis blijft.

Personeelstekort en hogere werkdruk

De bovenstaande cijfers laten zien dat COVID-19 de logistieke sector in ruim anderhalf jaar tijd heeft veranderd. 63 procent van de werknemers in de logistieke sector verwacht dat deze verandering voorgoed is. De veranderingen die logistieke werknemers vooral merken sinds het uitbreken van de coronacrisis is een hogere werkdruk, een groter tekort aan personeel en een daling in medewerkerstevredenheid. Toch zijn er ook positieve geluiden: een kwart merkt geen verschil met de situatie van voor de pandemie.

“Werknemers moeten zich veilig voelen op de werkvloer”, zegt directeur Nederland Lucas Polman van Protime. “De verantwoordelijkheid voor het houden aan de coronabasisregels, zoals het houden van voldoende afstand, ligt zowel bij de organisatie als bij de werknemers. Als werknemer is het belangrijk om je aan de basisregels te houden en collega’s aan te spreken als dit niet gebeurt. Als organisatie is het belangrijk om voor een veilige omgeving te zorgen en de regels duidelijk te communiceren. Zo zorgen we met z’n allen dat de warehouses geen brandhaard voor corona worden.”

Bron: Protime

Preventie en beleid