Concentratie radioactieve radon is op de meeste werkplekken laag

De kans op blootstelling aan radon is in het algemeen klein, maar blijkt hoger op werkplekken onder de grond, en op werkplekken waar met grondwater wordt gewerkt.

De kans op blootstelling aan gevaarlijke stoffen op werkplekken moet zo klein mogelijk zijn als het over gezond en veilig werken gaat. In dat kader heeft het RIVM onderzocht welke beroepsgroepen in Nederland aan hogere concentraties radon blootstaan. Radon is een natuurlijke radioactieve stof die in de bodem ontstaat en in de bouwmaterialen die daarvan zijn gemaakt. Op werkplekken onder de grond en op werkplekken waar gewerkt wordt met grondwater kan de concentratie radon hoger zijn dan het referentieniveau.

In bijna alle gebouwen zit radon in de lucht. Vergeleken met de meeste andere landen is de concentratie radon in Nederland laag, ook op werkplekken. Radon is een radioactief edelgas dat van nature ontstaat in de bodem en in bouwmaterialen die daarvan zijn gemaakt. Van daaruit kan het vrijkomen in afgesloten ruimten. Radon kan gaan vastzitten aan stofdeeltjes in de lucht. Als mensen deze stofdeeltjes inademen, blijven ze achter in de longen. Dit vergroot de kans om longkanker te krijgen. Bij sommige beroepen kunnen werknemers op de werkplek blootstaan aan een concentratie radon die hoger is dan op de meeste werkplekken. Dat kan hoger zijn dan het referentieniveau voor radon, al is de kans klein.

Referentieniveau

Het RIVM heeft onderzocht in welke beroepsgroepen in Nederland werknemers mogelijk blootstaan aan hogere concentraties radon; vooral daar waar de concentratie hoger kan zijn dan het referentieniveau. De kans hierop is in het algemeen klein, maar blijkt hoger op werkplekken onder de grond, en op werkplekken waar met grondwater wordt gewerkt. Hier werken bijvoorbeeld archeologen en aardwetenschappers, medewerkers van drinkwaterzuiveringsinstallaties en van viskwekerijen.

Andere werknemers die mogelijk blootstaan aan hogere concentraties radon zijn mensen die werken in een glastuinbouwkas waar het gewas met CO2 wordt bemest. Voor mensen die werken met bouwmaterialen waaruit radon vrijkomt, zoals gips, beton en marmer, lijkt het onwaarschijnlijk dat zij blootstaan aan radonconcentraties hoger dan het referentieniveau.

Verschillende factoren bepalen het risico voor de gezondheid van een werknemer die aan een hogere concentratie radon blootstaat. Behalve de radonconcentratie hangt het ervan af hoe lang een werknemer op de bewuste plaats is en of de ruimte goed wordt geventileerd. Dit noemen we de blootstelling.

Bron: Arboportaal

De praktijk