De meest gelezen artikelen van 2020

De praktijk
Achtergrondartikel
De meest gelezen artikelen van 2020

Na een veelbewogen jaar, kijkt Werk&Veiligheid terug op 2020. Dat alles anders is geweest dan normaal, zien we ook terug in de top 5 van onze meest gelezen artikelen op de website. Het artikel “Thuiswerken: wat zijn de regels?” staat met stip op nummer 1. Relevante informatie, zeker voor de komende weken.

1. Thuiswerken: wat zijn de regels?

Door Pieter Diehl
 
Thuiswerken: wat zijn de regels?

In de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) staat dat alle risico's geïnventariseerd moeten worden. Werknemers werken nu vaak thuis. Ook in de RI&E moeten de risico´s van thuiswerken of plaats onafhankelijk werken zijn opgenomen. Wat zijn de regels?

2. Whitepaper: 10 eisen waaraan een RI&E moet voldoen

Door: Wim van Alphen

Het ministerie van SZW gaat strenger controleren op de aanwezigheid van een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E). Het blijkt dat een deel van de bedrijven nog geen actuele RI&E heeft. Over de eisen die aan een RI&E worden gesteld, bestaan veel misverstanden. Waaraan moet een RI&E voldoen?

3. Nieuwe routines voor (thuis)werken in crisistijd

Door: Jorg Damen

Nieuwe routines voor (thuis)werken in crisistijd

Voor de meeste mensen is het (thuis)werken drastisch veranderd. Sommigen werken twee keer zo hard, terwijl anderen uitdaging en structuur missen. Echter, voor iedereen geldt: er zijn vertrouwde routines weggevallen en nieuwe zorgen bijgekomen. Dat kost extra energie en is van invloed op je werkplezier en werk- privébalans. Wat kun jij doen om jezelf beter af te stellen op ‘het nieuwe normaal’?

4. SeRIEus: Wat kost een goede RI&E?

Door: Jeroen Stoffelsen

De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) heeft direct betrekking op de aanwezige arbeidsomstandigheden. Voor een kantoororganisatie ziet een RI&E er heel anders uit dan bij een chemische fabriek. Wat kost een goede RI&E en wat kun je verwachten voor welke prijs?

5. Checklist: Terug naar het werk

Door: redactie

Checklist: terug naar werk

Wanneer thuiswerkers weer (deels) aan het werk gaan op een locatie van het bedrijf zelf, moeten er voorzorgsmaatregelen worden genomen. Naast de bekende hygiëneregels om het virus in te dammen, zijn er bijvoorbeeld ook mentale aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze checklist staan belangrijke tips zodat je goed voorbereid bent als werknemers terug naar het werk komen.

Lees meer op overzichtspagina Preventie