App ‘Goedenacht’ voor nachtarbeid

Vanaf nu kunnen medewerkers van algemene ziekenhuizen en universitair medische centra gratis de app ‘Goedenacht’ downloaden. Met dit initiatief willen de arbeidsmarktfondsen Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) en SoFoKleS medewerkers ondersteunen in het zo vitaal mogelijk werken in de nacht. De app bevat onder andere informatie, tips, recepten, concentratiespelletjes en de mogelijkheid om alerts in te stellen.

Vitaal blijven
Elise Merlijn (bestuur StAZ en SoFoKleS, namens FNV Zorg & Welzijn): ‘De app gebruiken, gaat als vanzelf. Maar blijf ook luisteren naar het eigen lichaam. Als dat het signaal afgeeft dat werken in de nacht echt te zwaar wordt, dan biedt de cao openingen om samen met de leidinggevende naar oplossingen te zoeken. Ondertussen helpt de app om zo lang mogelijk vitaal te blijven.’

Tjitte Alkema (bestuur StAZ, namens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) en Dirk Kramer (bestuur SoFoKleS, namens de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra): ‘Nachtdiensten zijn een realiteit bij het werken in een ziekenhuis maar ontregelen ook het natuurlijke bioritme van het lichaam, en dat kan leiden tot specifieke gezondheidsklachten. Daarom bevat de app veel praktische informatie over werken in de nacht en ook tips voor een juiste voeding, die de vermoeidheid helpen verminderen. Het tegengaan van vermoeidheid en gezond blijven, draagt bij aan de kwaliteit van de zorg.’

Survival kit

De app heeft vier onderdelen ‘Test jezelf’, ‘Wist je dat?’, ‘Survival kit’ en ‘Nachtdienst’. Zij bevatten allen weetjes, tips en hulpmiddelen om vitaal en gezond te blijven. Zo reikt de ‘Survival kit’ informatie over voeding aan met daarbij uitgekiende recepten in relatie tot tijdstippen waarop het goed is om te eten. Een alert geeft het signaal voor bijvoorbeeld het eten van de ‘midnight meal’ af. Na het beantwoorden van quizvragen volgt meteen feedback en een spelletje test de alertheid. Tips gaan over bijvoorbeeld roosteren, slapen en bewegen.

Wetenschappelijke bijdrage

Professor dr. Joke Meijer van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft wetenschappelijk bijgedragen aan de app. Zij is als neurofysiologe gespecialiseerd in de regelmechanismen van biologische ritmen. Haar praktische adviezen en tips op basis van wetenschappelijk inzichten maken de app extra bruikbaar voor het werken in de nacht.

Vervolg op eerdere ‘klapper’

De app is de opvolger van de klapper ‘Goedenacht’ van de StAZ van nu precies drie jaar geleden. Medewerkers en hoofden van afdelingen van ziekenhuizen vroegen die volop aan. De app is uiteraard interactief en bevat nog meer informatie, functies en recepten. Door de samenwerking met SoFoKleS is de app nu ook voor medewerkers van universitair medische centra.

Downloaden

De app is geschikt voor de besturingssystemen iOS en Android en is te downloaden in de Apple App Store en in de Google Play Store.

StAZ en SoFoKleS

De Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen is een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties in de ziekenhuisbranche op het gebied van arbeidsmarktbeleid (www.staz.nl). SoFoKleS, het Sociaal Fonds voor de Kennissector, voert projecten en onderzoek uit en subsidieert activiteiten op het gebied van de academische arbeidsmarkt (www.sofokles.nl).

Bron: Medicalfacts.nl

Duurzame inzetbaarheid