Apps voor duurzame inzetbaarheid

In een ideale wereld wisselen we staan, lopen en zitten elk half uur af, zitten we de hele dag in de perfecte werkhouding, nemen we meer dan genoeg pauze, is het werk uitdagend maar niet stressvol en gebeuren er nooit bedrijfsongevallen. In die ideale wereld zouden we graag leven, maar helaas is dat niet het geval. Met deze apps kun je er toch een beetje bij in de buurt komen.

 

Take a Break! – iOS - Gratis

We weten allemaal dat regelmatig pauze nemen tijdens het werken niet alleen de gezondheid bevordert, maar er ook nog eens voor zorgt dat je effectiever werkt. Dan zijn er wel appjes die je om de zoveel tijd vertellen dat je pauze moet gaan nemen, maar dat heeft weinig zin als je vervolgens op hete kolen zit om weer aan de slag te gaan. Take a Break doet het anders. Je kunt kiezen voor twee soorten pauze: een pauze om stress te verlichten en een pauze om werk te onderbreken. Als je zo’n pauze hebt ingesteld, hoef je niet met twee vingers in je neus te wachten totdat die pauze weer voorbij is. In plaats daarvan doe je je oordopjes in en geniet je een paar minuten van ontspannende muziek of natuurgeluiden, zodat je daarna weer fris en fruitig aan de slag kunt. Enige nadeel? Na een tijdje ga je verlangen naar die pauzes en dat is dan weer minder efficiënt (wel heel gezond).

 

Office Training – Android - Gratis

Nog een app die je probeert gezond te houden door het nemen van pauzes, maar dan op een iets actievere wijze. Deze app is specifiek bedoeld om te voorkomen dat je geen klachten als RSI of Carpal Tunnel syndrome ontwikkelt. Helaas is pauze nemen daarvoor niet genoeg en zul je een keur aan nuttige (maar vreemd ogende) oefeningen moeten doen. Dat is dan ook meteen het grote nadeel van dit soort apps. Want hoewel het bewezen is dat dit soort oefeningen er daadwerkelijk voor zorgen dat lichamelijke klachten minder snel optreden, zul je wel drie keer nadenken voordat je rek- en strekoefeningen gaat doen tussen al je collega’s. Eigenlijk dus alleen geschikt als groepsoefening (krijg dat er maar eens doorheen op de zaak) of voor mensen die de luxe hebben van een eigen kantoor. Een stil plekje opzoeken kan natuurlijk ook.

 

Brainyapp – Android - Gratis

Als er iets funest is voor je welzijn en prestaties, dan is het verveling. Als je werk dag in dag uit gekenmerkt wordt door verveling, kan een app daar geen oplossing voor bieden en is het waarschijnlijk tijd om een andere baan te gaan zoeken. Maar ook in een leuke uitdagende baan kan het voorkomen dat er eens in de zoveel tijd een geestdodende klus voorbij komt. Voor iemand die gewend is z’n hersenen voortdurend op de proef te stellen, kan dat enorm pittig zijn. Een app om je wat rust te geven heeft dan weinig zin. Brainyapp doet precies het tegenovergestelde. Deze brain trainer komt met meer dan een paar rekensommetjes. Het laat je een paar minuten lang pittige opgaven oplossen, en toont daarbij wat de status van je hersenactiviteit voor en na het trainen is. De ideale afwisseling, om te voorkomen dat je hersenen afsterven.

 

SafeNoise – iOS - Gratis

Gezondheid op de werkvloer heeft natuurlijk niet alleen maar te maken met je zithouding of het aantal minuten dat je pauze neemt. Afhankelijk van het soort werk dat je doet, kunnen er hele andere aspecten zijn die bijdragen aan je gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een IT-beheerder die de halve dag moet doorbrengen in een lawaaiige serverruimte, of vervelender nog, op locatie bij een klant waar het geluidsniveau hoger dan verstandig is. Of dit zo is, kun je ontdekken met de app SafeNoise. De app meet het geluidsniveau in de ruimte (gemiddeld, maximaal en minimaal), vervolgens zie je in een grafiek hoe het met het geluidsniveau in de ruimte gesteld is. Extra handig is de indicator die aangeeft hoe lang je in de ruimte mag blijven, voordat het schadelijk wordt voor je oren.

 

BHV Stresswijzer – iOS - € 2,69

Kennis is macht, en in dit geval ook veiligheid. Een ongeluk op de werkvloer is natuurlijk niet iets dat bij de dagelijkse gang van zaken hoort, maar áls het gebeurt, is het wel zaak dat er zo adequaat mogelijk gehandeld wordt. Als het goed is heeft ieder bedrijf een BHV’er in dienst die kan helpen in geval van nood, maar in werkelijkheid zijn er natuurlijk genoeg bedrijven waarbij dat niet het geval is. Vervanging voor een echte BHV’er is het natuurlijk niet, maar deze app bevat in ieder geval wel nuttige informatie die van pas kan komen wanneer er iets aan de hand is. Voor preventie zal deze app niet zorgen, maar in geval van nood kan het wel het verschil tussen leven en dood betekenen. Tip: lees alles eens door als er niets aan de hand is, een beetje op je iPhone zitten lezen wanneer iemand een hartaanval heeft, is weinig doeltreffend.

 

Bron: Intermediair.nl

Duurzame inzetbaarheid