Duurzaam Fysiek Werk: 'Leren En Innoveren'

5 november Harderwijk

Op donderdag 5 november vindt de tweede editie van de landelijke bijeenkomst van het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk plaats. Het thema van deze editie is ‘Leren en Innoveren’.

Hoe kunt u uw collega’s gezonde werkmethoden aanleren? Hoe leren toekomstige werknemers om te gaan met fysiek belastend werk? En welke invloed hebben de nieuwste technologische ontwikkelingen? Tijdens deze bijeenkomst gaan we plenair en in verschillende workshops in op deze en andere vragen.

De bijeenkomst vindt plaatstussen 13.30 en 18.00 uur op het Bouw & Infra Park te Harderwijk en is voor bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren die kennis over duurzame inzetbaarheid binnen fysiek belastend werk willen brengen en halen. Deelname aan de bijeenkomst is gratis.

Aanmelden?
Mocht u zich nog niet hebben aangemeld voor deze bijeenkomst dan kunt u dit hier doen.


Programma

13.30 - 14.00 uur: Inloop met koffie en thee

14.00 - 14.20 uur: Welkomstwoord door dagvoorzitter Cristel van de Ven en interview met Ingrid Vanhecke, ‎Hoofd Gezond Werken bij ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

14.20 - 14.45 uur: Presentatie Bart Bennema, coach Dafne Schippers

15.00 - 16.00 uur: Workshopronde 1

16.00 - 17.00 uur: Workshopronde 2

17.00 - 17.20 uur: Plenaire afsluiting

17.20 - 18.00 uur: Netwerkborrel met informatiemarkt


Aangeboden workshops
De keuze voor workshops kan aan het begin van de bijeenkomst worden gemaakt.


1. Het beroepsonderwijs in beweging
Door: Karim Amghar (ROC Zadkine) en Arnoud Rouwenhorst (Buro voor Fysieke Arbeid)

‘Jong geleerd is oud gedaan’ aldus minister Asscher van het ministerie van SZW. Hij pleit ervoor om meer aandacht te creëren voor veilig en gezond werken op de MBO’s. Met name de manier waarop de omgang met fysieke arbeidsbelasting wordt aangeleerd.

ROC Zadkine uit Rotterdam is een voorloper op dit gebied. Vanaf september dit jaar gaan er 700 leerlingen logistiek starten met het vak ‘Fysiek Werken’. In deze workshop laten Zadkine en Buro voor Fysieke Arbeid zien wat het belang is van professionele arbeidsmotoriek in het beroepsonderwijs. Deelnemers aan de workshop kunnen zelf aan den lijve ondervinden dat je onbewust het werk vaak fysiek belastender maakt dan nodig. Een eerste stap in het motorisch leerproces wordt samen met de deelnemers gezet.

2. Hoe kan je door het inzetten van Arbeidsgerichte Herstelbegeleiding innoveren in je organisatie

Door: Mirjam Janssens (Hago Zorg) en Piet Jan Alferink (Buro voor Fysieke Arbeid)

De medewerkers die bij Hago Zorg uitvallen met fysieke klachten krijgen passende begeleiding op de werkvloer bij het herstel van hun klachten. Naast deze arbeidsgerichte herstelbegeleiding voor de medewerker levert het HAGO Zorg ook extra input op om verder te innoveren om zo de fysieke belasting voor alle medewerkers te verminderen. HAGO Zorg zal in deze workshop toelichten hoe ze dat in de praktijk aanpakken en wat de hindernissen zijn die je daar soms bij moet nemen in je organisatie. Door middel van videobeelden zal samen met de deelnemers een analyse gemaakt worden van de verbetermogelijkheden tijdens de verschillende werkzaamheden. Met een goede structuur zie je meer dan je denkt.

3. Movement 4 you bij Philips: fysieke belasting verminderen door training en coaching

Door: Ad van den Boom, Ralph Scholtes (Philips Lighting) en Ewout Brehm (Buro voor Fysieke Arbeid)

Een hoge gemiddelde leeftijd van je medewerkers in combinatie met fysiek belastend werk komt bij steeds meer bedrijven voor. Door de verhoogde pensioen leeftijd kan dit bij fysiek belastend werk moeilijkheden met zich meebrengen. Ook binnen het DC van Philips Lighting is een hoge gemiddelde leeftijd van de vaste medewerkers een gegeven. In 2014 besloot Philips te starten met het project Movement 4 You. Een aanpak die gericht is op het verminderen van de fysieke belasting op 3 niveaus: motoriek, tactiek en strategie. Philips zal toelichten hoe ze dit hebben opgezet en voor welke uitdaging ze nu staan: hoe kunnen we dit borgen zodat het past binnen de bedrijfscultuur van LEAN, waarbij het meedenken door de medewerkers over veilig en gezond werken d.m.v. Kaizen en Kamishibai op nummer 1 staat?

4. Robotisering en de gevolgen voor fysieke belasting

Door: Michiel de Looze, Reinier Könemann (TNO) en Marcel Grooten (TOM Projects & Interim)

Tijdens de workshop gaan we in op de trend van robotisering en de gevolgen daarvan voor de werkbelasting (o.a. fysieke belasting). Die gevolgen zijn vooral interessant waar mensen met robots of robotsysteem samenwerken. Cognitive support systemen, co-bots (collaborative robots) en wearable robots zijn hiervan voorbeelden en momenteel ‘hot’. Wat betekenen deze systemen in de praktijk? Wat betekenen deze systemen voor de mensen, voor hun werkbelasting en voor hun gezondheid? En nog interessanter: hoe zouden deze robot-(systemen) vorm moeten geven aan de menselijke factor (ergonomie). Deze vragen komen aan de orde aan de hand van een aantal stellingen.

5. Aan de slag met fysieke belasting – hoe pak ik het aan?

Door: Marjolein Douwes en Heleen de Kraker (TNO) en Frans van Eijk (Océ Technologies B.V.)

U wilt voor een gezonde en duurzame inzet van uw medewerkers zorgen, maar in uw bedrijf wordt fysiek zwaar werk gedaan. Hoe pakt u dat aan? In deze workshop reiken we u kennis en instrumenten aan om zelf aan de slag te gaan. We presenteren de Wegwijzer Fysieke Belasting, die in 5 stappen beschrijft hoe je tot ergonomische verbeteringen kunt komen. In één van de stappen staan risicobeoordelingsinstrumenten waarmee u zelf op eenvoudige wijze de fysieke belasting in kaart kunt brengen. Die geven u tevens inzicht in de oplossingsrichting. U hoort over de ervaringen van Océ Technologies met deze instrumenten. De instrumenten zijn o.a. gebruikt voor til- en werkhoudingsbelastingen bij het assembleren van printers, de papierproductie en de handling van rubber banden. Voorbeelden worden toegelicht met foto en videomateriaal en de aanpak tot een goede implementatie van adviezen wordt uitgelegd.

6. De ‘mens’ als centrale factor voor de aanpak van lichamelijk zwaar werk in de warehousingsector (distributiecentra, magazijnen, opslag)

Door: Marjolein Berends en Danielle Gevers Deynoot (EVO)

In deze workshop gaat EVO in op de belangrijkste factor om zwaar fysiek werk in het magazijn op een gezonde manier aan te pakken: de mens. Hoe zorg je als bedrijf of als leidinggevende ervoor dat werknemers de aanwezige techniek gebruiken en zich houden aan de optimale processen en procedures? Hoe voorkom je uitval van medewerkers op de korte en op de langere termijn door het werk anders in te richten? Welke aanpak past er bij uw bedrijf? De workshop wordt gegeven aan de hand van cases uit het bedrijfsleven.

7. Fysiek werken in een gezond organisatieklimaat

Door: Anouk ten Arve (Stichting IZZ) en Alex van Gent (Antes)

Een oplossingsrichting om fysiek gezond te werken is het verbeteren van het organisatieklimaat. Deze workshop leert de deelnemers wat het organisatieklimaat is en hoe het bijdraagt aan het verbeteren van fysieke arbeidsbelasting en lichamelijk gezondheid. Voorop staat de praktische uitvoerbaarheid van de verbeteringen, rekening houdend met de veranderingen die nu in de zorgsector spelen. Tijdens de workshop worden wetenschap en praktijk met elkaar gecombineerd. De basis is het onderzoek ‘Gezond werken in de zorg’ dat Stichting IZZ in samenwerking met de Erasmus Universiteit uitgevoerd heeft onder ruim 11.000 zorgmedewerkers. Daarnaast illustreert Antes, een organisatie voor Geestelijke Gezondheid en Welzijn, hoe het gezonde organisatieklimaat er in de praktijk uitziet.

Bron: Duurzame inzetbaarheid.nl

Duurzame inzetbaarheid