Liefde en succes goed voor geluk werkvloer

Duurzame inzetbaarheid
Nieuwsartikel
werk, succes

Geluk op het werk wordt niet veroorzaakt door beloning in geld of erkenning, ontdekte hoogleraar Teresa Amabile van de Harvard Business School in Boston. Liefde voor elkaar en het slagen van een taak of een opdracht, hoe klein ook, is veel belangrijker.

Amabile deed vijfendertig jaar onderzoek naar geluk op het werk en concludeert dat werk een van de belangrijkste factoren is voor iemands geluk. ‘Maar in te veel organisaties wordt die spirit de nek om gedraaid omdat leidinggevenden niet weten wat echt belangrijk is voor mensen op de werkvloer,’ zegt ze in het NRC Handelsblad.

Oppeppers werken
‘Ze moeten meer nadenken over het effect dat ze op medewerkers hebben. Want organisaties doen het alleen goed als medewerkers op een bevredigende manier kunnen werken.’ In het boek The Progress Principle. Using small wins to ignite joy, engagement, and creativity at work, dat ze samen met haar man Steven Kramer schreef, ze al aan dat het boeken van een succesje op het werk mensen de grootste oppepper voor creativiteit en productiviteit geven.

Vriendschap versus beloning
Amabile voegt daaraan toe dat persoonlijke steun en vriendschap een veel grotere rol hebben in het halen van deze successen dan het creëren de juiste werkomstandigheden of het geven van beloningen. En die menselijke warmte wordt nogal eens vergeten, zegt ze. In het boek noemen zij en Kramer een voorbeeld van een bedrijf waarin een nieuw management de druk opvoerde: ‘Iedereen raakte verzuurd. Niemand durfde nog iets te proberen. En dan gaan mensen die elders aan de bak kunnen, weg. De mensen die blijven raken ontmoedigd. Binnen twee jaar werd dit bedrijf overgenomen door een andere speler, en ontmanteld.’

Durven experimenteren brengt geluk
Organisaties moeten dus zorgen voor een gevoel van veiligheid en vertrouwen op de werkvloer, vervolgt Amabile in het artikel:  ‘Of je nu een bedrijf leidt met drie mensen of directeur bent van een multinational: je moet zorgen voor een omgeving waarin experimenteren wordt aangemoedigd, waarin mensen risico’s durven te nemen zonder afgebrand te worden.’ Ze geeft hierbij wel aan dat het hier écht moet gaan om experimenten die een kans van slagen hebben.  

Voor alle beroepen
De onderzoeken die Amabile deed, zijn voornamelijk gericht op bedrijven waarin specialisten complex werk doen. Toch kaart zij aan dat haar onderzoeksconclusies ook gelden voor mensen die lopendebandwerk doen. Zo sprak ze ooit een schoonmaker die voor een groot farmaceutisch bedrijf werkte. Hij was heel erg trots op het feit dat hij bij kon dragen aan schone laboratoria. ‘Mensen kunnen ongelofelijk gemotiveerd zijn als ze de mogelijkheid krijgen hun vaardigheden te tonen en te verbeteren. Dat geldt voor ieder type werk.’

Bron: NRC

Lees meer op overzichtspagina Preventie