Online tool om pesten op de werkvloer te bestrijden

Eén op de zeven werknemers wordt gepest op de werkvloer. 37% hiervan heeft te kampen met verschijnselen van een burn-out en verzuimt hierdoor drie keer vaker dan andere werknemers. Om leidinggevenden te helpen bij het bestrijden van pestgedrag, publiceerde het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze maand een online tool en presentatie.

Hulpmiddelen

In de online tool voor antipestmanagement staat hoe leidinggevenden pesten kunnen signaleren en welke maatregelen er hiertegen kunnen worden genomen. In de uitgebreide handleiding worden er ook voorbeelden gegeven van verschillende vormen van pestgedrag, tips genoemd voor voorlichtingen hierover en worden er deskundigen beschreven die leidinggevenden het beste kunnen raadplegen bij ongewenst gedrag op het werk. In de PowerPoint-presentatie staan casussen, wordt het begrip pesten nader besproken en het belang van het maken van onderling afspraken benadrukt.

Werksfeer
Volgens de Arbowet zijn organisaties verplicht om te zorgen voor een sfeer waarin werknemers zich veilig voelen. Als er geen goede werksfeer is dan kan dit leiden tot ernstige lichamelijke- en geestelijke klachten, zoals concentratiestoornissen, slaapproblemen en zelfs een depressie.

De wet
In de Arbowet en de Wet gelijke behandeling staat dat werknemers verplicht zijn om maatregelen te nemen tegen ongewenst gedrag op de werkvloer, anders kunnen zij boetes krijgen van de Inspectie SZW. Voor werknemers die gepest worden geldt dat ze via de rechter een financiële vergoeding of een andere maatregel kunnen opeisen.

Zie voor meer informatie:
Een goede werksfeer, laten we dat zo houden
Presentatie antipestmanagement

Bron: Arboportaal

Duurzame inzetbaarheid