Wat zijn de bouwstenen van werkgeluk?

Wat zijn de bouwstenen van werkgeluk?

Wat zijn de zes krachtigste bouwstenen van werkgeluk? En hoe spelen generatieverschillen een rol?

Lees ook: Oudere werknemers zijn gelukkiger

Het Belgisch expertisebureau op het vlak van welzijn op het werk en werkgeluk ‘Tryangle’ bekijkt het concept ‘werkgeluk’ als een breed begrip. Het staat buiten kijf dat zich goed voelen belangrijk én broodnodig is voor elke generatie. De studies bieden inzicht in de mate waarin iemand positieve ervaringen op het werk kan beleven door de invloed van uiteenlopende factoren of drijfveren. Daarnaast maken ze ons ook duidelijk hoe bepaalde aspecten een belangrijkere rol spelen voor bepaalde generaties, wat dan weer handvatten biedt in hoe je daar als organisatie of team rekening mee kan houden. 

Hieronder verkennen we zes van de krachtigste bouwstenen van werkgeluk en bekijken we hoe generatieverschillen een rol kunnen spelen.

1. Motiveren (en leidinggevende)

De zelfdeterminatietheorie van Ryan en Deci (2017) benoemt drie psychologische basisbehoeften, die ook in de werkomgeving belangrijk zijn: autonomie, verbondenheid en competentie. Vertaal deze woorden in het Engels (autonomy,belonging, competence) en je begrijpt waarom deze theorie vaak...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 243,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Duurzame inzetbaarheid