Werkdruk bestaat niet

werkdruk preventie

Hoe gaat het? Ja, druk! Zullen we binnenkort eens een afspraak maken om even rustig bij te praten? Ik heb nu namelijk geen tijd. 

We hebben het allemaal druk. Druk zijn is nog steeds een soort statussymbool. Je bent goed bezig als je dag en nacht bereikbaar bent voor je werk. Je bent goed bezig als je heel goed kunt multi-tasken terwijl je in de auto zit. En hoe hip is het om ’s ochtends vroeg met een gehaaste tred binnen te komen op je kantoor om vervolgens met een zucht te vermelden dat je er al een dag op hebt zitten? Fantastisch!

Ondernemers zijn ook mensen die het altijd druk hebben. Druk zijn betekent werk. Als je het als ondernemer niet druk hebt ga je namelijk failliet. En dan ben je geen ondernemer meer.

Een groot percentage van werkend Nederland geeft aan dat het werkdruk ervaart
De klanten zijn veeleisender geworden, systemen zijn complexer en verwachtingen komen steeds hoger te liggen. De concurrentie neemt toe, zowel binnen als buiten het bedrijf. We moeten dus blijven presteren.

Werkdruk is werk wat drukt. Bestaat dat? Laten we eens aannemen dat het niet bestaat. Dat er alleen druk bestaat die jij jezelf oplegt. Dat het woordje ‘moeten’ iets is wat jij jezelf vertelt. Dat het niet jouw directeur is die voor druk zorgt maar jouw ambities en je streven naar kwaliteit en perfectie. Dat het niet je collega is die voor een vervelende sfeer zorgt maar jouw gebrek aan lef om zaken tijdig bespreekbaar te maken. Dat het niet de werkplek is die voor onrust zorgt maar jouw gebrekkige vermogen om je niet langer dan 3 minuten te kunnen concentreren. Dat je de grote stapel werk niet aan je afdeling te danken hebt maar aan het feit dat je geen nee durft te zeggen. Lukt het om mee te gaan in deze gedachten?

Stoppen met wijzen naar anderen
Als je de zogenaamde werkdruk weg wilt nemen moet je stoppen met het wijzen naar anderen. De wereld om je heen gaat zich namelijk niet aan jou aanpassen. Jij hebt echter wel een keuze over de wijze waarop je zelf omgaat met de ‘hectiek’ van elke dag. Op internet en in allerlei zelfhulpboeken vind je tips die het werk wat minder belastend kunnen maken. Een goede planning maken, een opgeruimde werkplek, vaker ‘nee’ zeggen, vergadercultuur aanpassen, social media discipline, etc.

Waar het om gaat is jouw mindset
Het enige waar je invloed op hebt is hoe jij naar de dingen kijkt. In trainingen laat ik mensen wel eens het woordje ‘moeten’ vervangen door ‘ik kies ervoor’. In het gesprek wat volgt krijg je dan zinnen als: Ik kies ervoor om mijn kinderen naar school te brengen. Ik kies voor een iets te hoge hypotheek. Ik kies ervoor om thuis te werken. Ik kies ervoor om 100x per dag op mijn telefoon te kijken. Ik kies voor een baan waar ik geen energie van krijg. Ik kies ervoor om mijn stem niet te laten horen. Ik kies voor een zwaar project.

Maar ook: Ik kies voor mijn ontspanning. Ik kies ervoor om mijn kinderen te zien opgroeien. Ik kies ervoor om dingen te doen waar ik energie van krijg. Ik kies ervoor om deze baan te nemen. Ik kies ervoor om het beste uit mezelf te halen.
Soms zijn er zaken waarbij er geen keuze lijkt te zijn. Prima. De dialoog is gestart.

Veerkrachtige mensen nemen hun verantwoordelijkheid
Weet waar je energie zit en wanneer er ergens energie lekt. Hoe verklaar je dat een uitgebluste medewerker, die overdag maar matig presteert, zich elke avond met plezier op vrijwillige basis inzet voor de plaatselijke korfbalclub? Het heeft met energie te maken. Met dingen doen waar je blij en gelukkig van wordt.

Wanneer je gekozen hebt voor een managementfunctie die het uiterste van je mentale vermogen vraagt, zorg er dan voor dat er dingen tegenover staan die energie opleveren. Lees dat boek, maak tijd voor je relatie en wees ‘zen’ in de zandbak met je kinderen of in de kroeg met je vrienden of vriendinnen. Het zorgt voor balans en veerkracht. Wees je bewust van je keuzes en neem je verantwoordelijkheid.

Werkdruk is een hippe term. En iets wat hip is raakt vroeg of laat uit de mode. Welkom in de nieuwe werkelijkheid. Een nieuwe werkelijkheid die je vraagt om keuzes te maken. Een werkelijkheid die vraagt om nieuw gedrag.

Durf te kiezen. Het zal je voldoening en energie opleveren.
Werkdruk bestaat niet.

Werkdruk bestaat niet - 5 tips voor de preventiemedewerker

1. Vervang ‘moeten’ voor ‘ik kies ervoor’
Mensen denken vaak dat ze van alles ‘moeten.’ Realiseer je dat je in veel gevallen meer keus hebt dan je denkt. Vervang het woordje ‘moeten’ eens voor ‘ik kies ervoor’ wanneer je tegen jezelf praat. Wees je bewust van je keuzes. Het biedt je een ander perspectief.

2. Maak zaken tijdig bespreekbaar
Binnen organisaties is er vaak sprake van een bepaalde onderstroom. Zaken, gedachten, gevoelens die wel aanwezig zijn maar niet worden uitgesproken. Er ‘speelt’ van alles. Waar gaat het echt over? Maak dit bespreekbaar. Organisaties, leiders en medewerkers kunnen hierin gezamenlijk optrekken. Het zal het plezier, de energie en de prestaties ten goede komen.

3. Stop met het wijzen naar anderen
Zolang je naar anderen wijst, hoef je zelf niks te veranderen. En veelal zal de situatie dan ook niet veranderen. Klagen is feedback geven op een situatie met de bewuste intentie er niets aan te willen veranderen. Stop dus met klagen en durf naar jezelf te kijken. We leven niet in een wereld die continue verandert maar in een veranderende wereld. Eerlijk naar jezelf durven te zijn is de eerste stap naar meer eigen regie.

4. Neem je verantwoordelijkheid
Zorg voor jezelf. Als je hard werkt zorg er dan ook voor dat je hard ontspant. Je bent zelf verantwoordelijk voor de balans in je leven. Doe dingen waar je blij en gelukkig van wordt. Weet waar je energie van krijgt en welke zaken energie kosten. Durf hierin te kiezen. Keuzes maken zorgt voor richting en houvast.

5. Train je mentale veerkracht
Mentale veerkracht is het vermogen om je succesvol staande te houden in wisselende omstandigheden. Het zit niet altijd mee in het leven. Mogelijk is het dan een kwestie van zaken de juiste plek geven, mogelijk accepteren en wanneer de tijd rijp is weer nieuwe doelen stellen. Mentale veerkracht gaat niet alleen over omgaan met stress en vervelende gebeurtenissen. Het gaat ook over beter worden. Van een 8 een 10 maken. Maar ook over gelukkig zijn en blijven. Train je mentale veerkracht en blijf jezelf ontwikkelen. Het zorgt voor vertrouwen en positieve energie.

 

 

Duurzame inzetbaarheid