“Schiphol kan pas groeien bij verbeterde arbeidsomstandigheden”

De bond vraagt aandacht voor de lage lonen en ongezonde werkomstandigheden op de luchthaven. FNV noemt de lonen die vaak rond het minimumloon liggen onleefbaar voor mensen die in de randstad wonen.

Vakbond FNV eist dat de arbeidsomstandigheden van Schipholmedewerkers worden verbeterd, voordat de luchthaven verder groeit. Dat schrijft de FNV in een brief aan minister Van Nieuwenhuizen die is ingezien door de NOS. In de brief vraagt de vakbond de minister van Infrastructuur en Waterstaat het belang van de werkers op Schiphol goed in ogenschouw te nemen.

De bond vraagt aandacht voor de lage lonen en ongezonde werkomstandigheden op de luchthaven. FNV noemt de lonen die vaak rond het minimumloon liggen onleefbaar voor mensen die in de randstad wonen. De flexibele contracten waar werknemers genoegen mee moeten nemen, staan in schril contrast met de groei van het aantal passagiers op Schiphol.

De arbeidsomstandigheden kunnen negatieve gevolgen hebben voor de veiligheid op Schiphol. Er is een toename van het aantal veiligheidsincidenten op de grond. De problemen zijn volgens de vakbond gewijd aan het zogenoemde doorgeslagen efficiencybeleid bij de aanbesteding van diensten en de afhandeling van passagiers en vracht.

Ultrafijnstof
De FNV heeft in december een meldpunt geopend waarop Schipholmedewerkers hun zorgen en klachten over ultrafijnstof op de luchthaven kunnen melden. Daar zijn in de eerste week bijna 400 reacties op binnengekomen. ‘Dat geeft wel aan dat de mensen die dagelijks in de ultrafijnstof moeten werken zich ernstige zorgen maken over hun gezondheid’, zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg.

De vakbond maakt zich al langer ernstig zorgen over de gezondheid van de medewerkers van Schiphol die op het platform van de luchthaven werken. In juni bleek uit onderzoek van het RIVM dat de uitstoot van ultrafijnstof door de luchtvaart voor gezondheidsproblemen zorgt bij omwonenden. De gevolgen voor werknemers in de luchtvaart zijn echter nooit onderzocht. Van Doesburg: ‘Dat moet snel veranderen. Schiphol is wat ons betreft nu aan zet.’

Bron: NOS

Gezondheidsmanagement