Thuiswerkers zijn productiever ondanks meer fysieke klachten

Gezondheidsmanagement
Nieuwsartikel
Werknemers ondervinden sinds het thuiswerken meer klachten aan hun schouders, rug en nek. Bijna de helft van de thuiswerkers heeft geen beschikking over een arbo-verantwoorde werkplek.

4 op de 10 thuiswerkers hebben sinds zij thuiswerken vaker last van fysieke klachten, blijkt uit onderzoek van CNV onder 2600 thuiswerkende vakbondsleden. Een derde van de ondervraagden weten niet of ze een goede houding aannemen tijdens het thuiswerken. Daartegenover zegt de helft van de thuiswerkers efficiënter te werken en productiever te zijn dan voor de coronacrisis.

De fysieke klachten die thuiswerkers ondervinden zijn voornamelijk klachten aan de schouders, nek, rug en arm. Maar iets meer dan de helft (56 procent) van de thuiswerkers beschikt over een werkplek die aan de arbo-eisen voldoet. De fysiotherapeut wordt iets vaker bezocht dan voor de coronacrisis. Tien procent van de ondervraagden zegt daar vaker naar toe te gaan. Een kwart van de thuiswerkers wil graag meer ondersteuning en tips om gezond te blijven.

Fysieke klachten

‘We schrikken van de uitkomsten van dit onderzoek’, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. ‘Het betekent dat landelijk honderdduizenden thuiswerkers last hebben van fysieke klachten. We draaien meer uren maar betalen daar mentaal en fysiek een hoge prijs voor. Veel werkenden verkeren op het randje van uitval.’ Fortuin benadrukt dat er zeker een eigen verantwoordelijkheid van werknemers is om gezond te blijven. ‘De helft van de thuiswerkers haalde in het voorjaar vaker een frisse neus dan nu. We roepen alle thuiswerkers op om een uurtje naar buiten te gaan overdag. Te sporten en te ontspannen. Simpel maar effectief.’

De overheid en meerdere werkgevers bieden hun medewerkers al een thuiswerkvergoeding. Een kwart van de thuiswerkers die deelnamen aan het onderzoek kregen een thuiswerkvergoeding. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de thuiswerkers efficiënter werkt en productiever zegt te zijn. Een extra investering lijkt in dat opzicht uit te kunnen.

Productiviteit

Ook werkt 1 op de 3 werknemers meer uren dan voor de coronacrisis en de helft zegt minder tijd kwijt te zijn aan nutteloze overleggen. ‘De extra productiviteit, en daarmee de extra winst voor bedrijven, kan dus prima worden geïnvesteerd in de werknemer die bijdraagt aan deze winst’, zegt Fortuin. Het CNV pleit ervoor dat werkgevers hun thuiswerkers een fitpakket aanbieden. Met daarbij een online coach die hen fysiek en mentaal door de thuiswerkperiode heen loodst. Fortuin: ‘Investeringen die zichzelf makkelijk terugverdienen: werknemers blijven immers gezonder door deze ondersteuning. Doen we niets, dan dreigt langdurige uitval.’

Tegenover de toegenomen productiviteit staat een hogere mentale belasting: 36% voelt zich geïsoleerd, bijna een kwart voelt zich overbelast. Een derde van de thuiswerkers ervaren meer concentratieproblemen en ruim een kwart is vaker uitgeput. 8% zit tegen een burn-out aan en eenzelfde percentage ervaart meer relatieproblemen met de partner.

Bron: CNV

Lees meer op overzichtspagina Preventie