Ziekteverzuim en gezondheidsklachten door geldzorgen

Schaamte speelt vaak een rol bij het bespreekbaar maken van geldzorgen. Werknemers lijden massaal in stilte.

Van de werknemers met geldstress, kampt de helft met stress en meer dan een kwart heeft last van lichamelijke klachten. Bijna tien procent van de werkenden zit door financiële problemen tegen een burn-out aan. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van vakbond CNV onder 2700 leden.

Een op de vier werkenden heeft meer moeite om hun rekeningen te betalen, dan voorheen. Een op de zeven werknemers redt het einde van de maand niet en bijna de helft maakt zich zorgen of ze in de toekomst hun rekeningen nog kunnen betalen. 37% van de Nederlandse werknemers bezuinigde eind 2022 op de cadeaus voor sinterklaas en kerst.

Zorgen om financiële problemen

De hoge inflatie treft behalve de lage, ook de middeninkomens steeds meer. Fulltime werken, maar toch niet kunnen slapen door geldzorgen: het komt vaker voor. “Het zijn zorgwekkende cijfers,” zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Omgerekend gaat het om meer dan 2 miljoen werkenden die met geldstress te maken hebben. Dat is onwenselijk.”

Geldzorgen bespreekbaar maken

Geldstress dreigt een extra aanjager voor het ziekteverzuim te worden. 9 op de 10 werknemers bespreekt de financiële situatie niet met hun werkgever. Schaamte speelt vaak een rol bij het bespreekbaar maken of eigenlijk niet bespreekbaar maken van geldzorgen. Fortuin: “Werknemers lijden massaal in stilte. Dat is treurig, want van stress en gezondheidsklachten wordt niemand beter. We roepen werkgevers en werknemers op tot meer openheid over dit thema.”

Werkgevers komen ook proactief nog weinig over de brug. 65% van de ondervraagden kreeg, ondanks de hoge inflatie, de afgelopen maanden niets extra’s in de vorm van een bonus of extra uitkering. Bij slechts 1 op de 5 biedt de werkgever een budgetcoach aan voor medewerkers in financiële nood.

Bron: CNV Vakmensen

Gezondheidsmanagement