Twee op de drie werknemers voelt door thuiswerken minder connectie met collega’s

Deels thuiswerken lijkt de komende tijd een blijver te worden voor kantoorpersoneel. Om toch de verbinding tussen collega’s te behouden, kiezen steeds meer bedrijven voor het hybride werken.

Voor het meeste kantoorpersoneel is op korte termijn hybride werken het nieuwe normaal. Deels thuiswerken en deels op locatie. Zo voorkomt de werkgever drukte op de werkplek, maar zijn werknemers voor een deel van hun werktijd wel fysiek aanwezig. Door het thuiswerken is de mate van betrokkenheid en collegialiteit wel veranderd. Tweederde van de Nederlandse werknemers voelt zich door het langdurig thuiswerken minder verbonden met hun collega’s.

De hybride vorm van werken vergroot naar verwachting de betrokkenheid van de werknemers bij het bedrijf waar zij werken. Uit onderzoek van home-office hotelketen Zoku onder ruim duizend Nederlandse werknemers in loondienst blijkt dat tweederde van de respondenten zich minder verbonden voelt met hun collega’s dan voor de coronacrisis. Daarnaast iszestien procent van de werknemers momenteel minder loyaal richting hun werkgever dan in de periode voorafgaand aan de coronacrisis. Een belangrijke verklaring hiervoor lijkt een gebrek aan fysiek contact te zijn.

Hybride werken

Deels thuiswerken lijkt de komende tijd een blijver te worden voor kantoorpersoneel. Om toch de verbinding tussen collega’s te behouden, kiezen steeds meer bedrijven voor het hybride werken. Organisaties lopen daarbij wel het gevaar om in te leveren op betrokkenheid en collegialiteit, zo blijkt uit het onderzoek. Zo geeft maar liefst 59 procent van de werknemers aan dat sinds de coronacrisis de verhoudingen binnen het team en de bedrijfsdynamiek aanzienlijk zijn veranderd.

Niet alleen de bedrijfsdynamiek is veranderd, 43% geeft aan dat de cultuur van het bedrijf is veranderd. Dat heeft een blijvende impact en is met een hybride vorm van werken niet plots weer zoals het voor de pandemie was. De oplossingen lijken relatief voor de hand liggend: Elkaar meer zien zou enorm helpen. 78% van de ondervraagden geeft aan dat het fysiek ontmoeten van collega’s van positieve invloed is op het werkgeluk. Meer dan de helft van de werkenden geeft behoefte te hebben aan trainingen, handvatten en begeleiding om beter op afstand samen te kunnen werken.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Zoku, het eerste home-office hybride concept in Amsterdam dat sinds 2016 het belang van innovatief woon-werk leven laat zien. Zoku faciliteert internationaal wonen en werken voor de groeiende populatie van globetrottende professionals, locatie ongebonden flexwerkers en digital nomads.

Bron: Zoku

Het nieuwe werken