Persoonlijke aansprakelijkheid voor de bestuurder, de preventiemedewerker en de werknemer?

Rollen en verantwoordelijkheden
Achtergrondartikel
Persoonlijke aansprakelijkheid voor de bestuurder, de preventiemedewerker en de werknemer?

Het straf- of civielrechtelijk vervolgen van bestuurders wegens het niet nakomen van de zorgplicht is slechts in bijzondere situaties mogelijk. Twee (oud-)bestuurders van luchtfilterbedrijf AAF International in Emmen zijn strafrechtelijk veroordeeld omdat zijn hun werknemers jarenlang willens en wetens hebben blootgesteld aan een giftige stof. Hoe zit dit met anderen binnen een organisatie, zoals de preventiemedewerker of de werknemers? 

De twee (oud-)bestuurders van het luchtfilterbedrijf uit Emmen krijgen een voorwaardelijke celstraf van zes en negen maanden. Daarnaast moeten zij een taakstraf uitvoeren van 240 uur. 

Wat speelde er? 

De werknemers op de glasafdeling van het bedrijf in Emmen zijn jarenlang (tussen 2008 en 2017) blootgesteld aan te hoge waarden van de stof formaldehyde. Dit is een giftige stof die irritaties aan de luchtwegen veroorzaakt en op lange termijn de oorzaak van neuskanker kan zijn. Werknemers van het bedrijf ondervonden hoofdpijn, benauwdheid en geïrriteerde ogen. In totaal gaat het om minimaal 81 werknemers.

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan voor

€ 236,00

p/jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet-en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Lees meer op overzichtspagina Preventie