Deel werkgevers houdt thuiswerker in de gaten

Met veel thuiswerkers gaat het slecht. 60% voelt zich eenzamer dan vorig jaar en sommigen zitten niet ver van een burn-out af.

Na een jaar thuiswerken kent een ieder de voor- en nadelen van thuiswerken. Het directe contact met collega’s wordt bijvoorbeeld gemist, maar daar staat tegenover dat je nu misschien wel efficiënter werkt. Het is voor de meesten geen ideale werksituatie en daarom is vertrouwen nog belangrijker. Dat werkgevers bij 13% van de thuiswerkers monitoren of zij wel aan het werk zijn, draagt niet bij aan dat vertrouwen. Dit aantal gemonitorde thuiswerkers blijkt uit onderzoek van werknemersorganisatie CNV.

CNV onderzocht de ervaring en het welbevinden van thuiswerkers. 1200 werknemers die vanuit huis hun werk doen namen deel aan het onderzoek. De uitkomsten zijn zorgelijk, want met veel thuiswerkers gaat het naar eigen zeggen slecht. 60% voelt zich eenzamer dan vorig jaar en 21% van alle ondervraagden zit tegen een burn-out aan. De sfeer tussen collega’s is bij 3 op de 10 werknemers verslechterd. Bij 13% van de thuiswerkers monitort de werkgever met software of zij wel aan het werk zijn.

Thuiswerken: productiever en efficiënter

Waarschijnlijk kennen veel werknemers de bedrijfssoftware niet genoeg. Daarom denk CNV-voorzitter Piet Fortuin dat in de praktijk meer mensen door hun werkgever thuis in de gaten wordt gehouden. ‘Ruim een half miljoen werkenden worden dus voortdurend in de gaten gehouden. Monitoring is bovendien onnodig en ineffectief: veel thuiswerkers zijn juist efficiënter en productiever dan op kantoor. Dit werkt vaak averechts en draagt veelal niet bij aan meer productiviteit.' Juridisch gezien mag digitale monitoring alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als er een ernstig vermoeden van misbruik is.

‘Een jaar thuiswerken is lang’, zegt Fortuin. Thuiswerkers zijn momenteel eenzamer dan ooit: met horeca en winkels dicht en een avondklok die het sociale leven belemmert. Het gevolg is dat veel thuiswerkers verpieteren in een situatie die uitzichtloos lijkt. En daarmee het risico lopen om langdurig uit te vallen.’

Fysieke gevolgen

Fysiek kampen veel thuiswerkers ook met klachten. 41% van de thuiswerkers heeft meer oogklachten door het vele beeldschermwerken. Dat is een hoog percentage. Het is voor thuiswerkers verstandig om regelmatig naar buiten te gaan, zeker met de lente voor de deur.

Om vertrouwenspersonen, leidinggevenden en hr-managers bij te scholen in de nieuwe problematiek rondom thuiswerken oppert CNV een psychisch noodhulpfonds. Fortuin: ‘Het kabinet heeft hiertoe een eerste handreiking gedaan en vijf miljoen ter beschikking gesteld. Maar dit verdere voorstel is nog niet concreet uitgewerkt. De kosten voor ziekteverzuim en burn-outs rijzen anders de pan uit.’

Bron: CNV

Algemeen sociale veiligheid