Werknemers willen zelf bepalen vanuit waar ze werken

Algemeen sociale veiligheid
Nieuwsartikel
Uitsluitend op kantoor werken gaat volgens een grote meerderheid van werkend Nederland (85%) niet meer gebeuren, maar uitsluitend vanuit huis ook niet. Als het aan Nederland ligt, vinden we een gulden middenweg.

De coronacrisis heeft werknemers laten inzien dat thuiswerken geen enkele belemmering hoeft te zijn voor hun werkzaamheden. Één op de vijf Nederlandse werknemers verwacht na de coronacrisis overwegend vanuit huis te werken. Maar liefst 85 procent van de ondervraagden die nu thuis werkt, wil het recht krijgen om zelf te bepalen vanuit waar er gewerkt wordt. Dit blijkt uit onderzoek van HR-softwareleverancier Visma Raet onder ruim 1250 Nederlandse werknemers die volledig of gedeeltelijk thuiswerken.

Dankzij de coronacrisis heeft het gros van Nederland laten zien dat thuiswerken geen enkele belemmering hoeft te zijn voor hun werkzaamheden. Voor de coronacrisis was het aantal medewerkers dat overwegend thuis werkte slechts vier procent. Sterker nog een op de vijf medewerkers verwacht na de coronacrisis nog steeds overwegend vanuit huis te werken.

Recht op invloed

Maar liefst 85 procent van de Nederlanders die momenteel gedeeltelijk of volledig thuis werkt, wil recht hebben om zelf te kunnen bepalen vanuit welke locatie er gewerkt wordt. Nederlanders zoeken hierbij de gulden middenweg. Dit blijkt uit ons onderzoek onder ruim 1.250 Nederlandse medewerkers die thuiswerken over hoe zij werken zien tijdens en na de coronacrisis.

Uitsluitend op kantoor werken gaat volgens een grote meerderheid van werkend Nederland (85%) niet meer gebeuren, maar uitsluitend vanuit huis ook niet. Als het aan Nederland ligt, vinden we een gulden middenweg. Politieke partijen D66 en GroenLinks kondigden in de verkiezingscampagne aan dat ze van thuiswerken een recht voor werknemers willen maken.

Wet Flexibel Werken achterhaald

Als HR-dienstverlener wilde Visma Raet weten hoe de Nederlander daarover denkt. “Wat blijkt,” begint kennismanager Wet- & Regelgeving Joke van der Velpen. “De werknemers juichen dit wetsvoorstel toe. Momenteel is het nog zo dat medewerkers volgens de Wet Flexibel Werken officieel een schriftelijk verzoek moeten indienen om vanaf een andere locatie hun werkzaamheden uit te voeren.”

Aan de Wet Flexibel Werken zitten nog diverse eisen verbonden. Van der Velpen: “Zo moet een medewerker minimaal een half jaar in dienst zijn. De realiteit heeft ons ingehaald. Er zijn genoeg medewerkers gestart die hun werklocatie nog nooit van dichtbij hebben gezien. Zolang de werkzaamheden er niet onder lijden, is het belangrijk om met de tijd mee te gaan.” Weten wat de werknemers willen is onderdeel van goed werkgeverschap. Met het bieden van flexibiliteit neem je als werkgever de werknemer mee in het besluit.

Bron: Visma Raet

Lees meer op overzichtspagina Sociale veiligheid