2019: Dit zijn de best gelezen artikelen

best gelezen artikelen 2019

In de tijd dat de top 2000 en vele andere lijstjes bekend worden gemaakt, kijkt ook Werk&Veiligheid terug op het afgelopen jaar. Wij delen graag met jou de best gelezen artikelen op onze website. Het geeft een goed beeld van de verschillende artikelen die te vinden zijn. Van ongevalsanalyses tot RI&E en van gevaarlijke stoffen tot hoe je omgaat met hitte op de werkvloer en werkstress. Het meest gelezen is 'Tools om zitten op het werk te verminderen’ van Lidewij Renaud. 

Ook in 2020 delen wij wekelijks nieuwe artikelen, nieuws en tools over preventie, RI&E, sociale veiligheid en de arbowet. Wil je alles kunnen lezen, neem een abonnement op Werk&Veiligheid. 

De top 5 van 2019:

1. Tools om zitten op het werk te verminderen

Kantoormedewerkers zitten wel 10 uur per werkdag. Langdurig zitten verhoogt het risico op het krijgen van o.a. hart- en vaatziekten, diabetes en op vroegtijdig overlijden. Om het zitten op kantoor te verminderen zijn veel verschillende tools beschikbaar. Van Sta-zitbureaus tot stappentellers. Wat voor invloed hebben de verschillende tools op het verminderen van zitten, de werkproductiviteit, het ervaren van discomfort en lichamelijke klachten? 
Lees het hele artikel 

2. Checklist: Wat te doen de eerste 24 uur bij een ongeval

Je hebt het druk. Het is weer zo’n dag. Je bent bezig en dan gebeurt het. Je wordt opgeroepen. Er is een ongeluk gebeurd. Wat, waar, wie roep je nog. Je rent naar de plaats waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Je wilt handelen, maar waar begin je? Er is geen tijd om even stil te staan. Wat komt er allemaal op je af als preventiemedewerker bij een ongeval in de organisatie?
Lees het hele artikel

3. De invloed van persoonlijkheidstesten op het werk

Persoonlijkheidsanalyses en -testen zien we steeds vaker op de werkvloer. Teams zouden daardoor effectiever kunnen worden en managers beter leiding kunnen gaan geven. Wat betekent dit eigenlijk voor de sociale veiligheid van werknemers? Zijn teambuilding sessies waarin werknemers een rood, blauw of oranje etiket opgeplakt krijgen wel wenselijk? Werk&Veiligheid publiceerde drie wetenschappelijk onderbouwde artikelen over het thema persoonlijkheidstesten op het werk. In dit artikel: Hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie Jan Derksen over de invloed van persoonlijkheidsanalyses op de werkvloer.
Lees het hele artikel (alleen voor abonnees)

4. Hoe de RI&E kansen biedt om PSA aan te pakken

Het onderdeel PSA is in de RI&E vaak onderbelicht, terwijl juist op dit gebied vaak diepgaand onderzoek vereist is. Alle risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting moeten worden geïnventariseerd en geëvalueerd in de RI&E. Wat moet je weten over wat je met PSA-risico's moet doen in het kader van de RI&E? 
Lees het hele artikel (alleen voor abonnees)

5. Geluidsoverlast: vaststellen en aanpakken

Geluidsoverlast op het werk kan erg hinderlijk zijn en op den duur zelfs tot onomkeerbare klachten en gehoorschade leiden. In het Arbobesluit is opgenomen dat in het kader van de RI&E op elke arbeidsplaats een beoordeling - en indien nodig - meting van het geluidsniveau moet plaatsvinden.
Lees het hele artikel (alleen voor abonnees)

De praktijk