Brancheorganisatie winkeliers pleit voor coronapas om uit lockdown te komen

Gezondheidsmanagement
Nieuwsartikel
Met het voorstel om te controleren op het coronatoegangsbewijs laat de brancheorganisatie een ander geluid horen dan voor de lockdown.

De niet-essentiële winkels kunnen gecontroleerd en veilig open. Dat zegt INretail, de brancheorganisatie van winkeliers. Om voorgoed uit de crisismodus te komen zijn retailers bereid om extra maatregelen te nemen. INretail zegt indien nodig het coronatoegangsbewijs te willen invoeren. Dat is opvallend want voor de lockdown was de belangenclub tegen het controleren van de zogenoemde coronapas.

Een maximum aantal klanten per vierkante meter, controle op het coronatoegangsbewijs en winkelen op afspraak. Dat zijn extra maatregelen waarmee winkeliers willen werken, zodat ze snel weer de deuren van hun winkels mogen openen. Dat zegt INretail, de brancheorganisatie voor winkeliers, in een naar buiten gebracht persbericht. Het AD meldt op basis van een berekening van INretail dat de totale omzetschade voor winkeliers op ruim twee miljard euro ligt.

Coronatoegangsbewijs

Met het voorstel om te controleren op het coronatoegangsbewijs laat de brancheorganisatie een ander geluid horen dan voor de lockdown. Twee maanden geleden, bij de terugkeer van de mondkapjesplicht, noemde INretail het scannen van QR-codes onbetaalbaar, onuitvoerbaar en onwerkbaar. Nu ziet de belangenclub dat winkeliers in omringende landen, waar het coronatoegangsbewijs wordt gecontroleerd, wel hun zaak mogen openhouden.

Voor eigenaren en medewerkers van horecazaken en niet-essentiële winkels is het moeilijk om te zien dat er nauwelijks sprake is van handhaving van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en essentiële winkels. Voor winkeliers die niet het personeel en de middelen hebben om het coronatoegangsbewijs te controleren, oppert INretail opening op afspraak. De brancheorganisatie benadrukt in gesprek te willen blijven met het nieuwe Kabinet over het op structurele wijze omgaan met het coronavirus.

Bron: INretail

Lees meer op overzichtspagina Preventie