Werkgevers krijgen ruimte voor coronatesten personeel

Gezondheidsmanagement
Nieuwsartikel
Het testen is een optie voor bedrijven waar de aard van het werk vereist dat mensen fysiek met elkaar samenwerken, zoals distributiebedrijven, productiebedrijven of het openbaar vervoer.

Om de veiligheid op de werkvloer te vergroten, krijgen werkgevers financiële ondersteuning om werknemers op corona te laten testen. Deze regeling van het ministerie van VWS is in eerste instantie bedoeld voor bedrijven en organisaties waar thuiswerken niet mogelijk is, zoals bij productiebedrijven en in het openbaar vervoer.

Testen bij klachten of risico op besmetting met het coronavirus is cruciaal om het coronavirus in te dammen. Op de werkvloer zorgt testen niet alleen voor meer veiligheid, maar ook voor het eerder opsporen van het virus. Thuiswerken is en blijft voorlopig de norm. Thuiswerken is niet voor iedereen mogelijk. Het testen is nu een optie voor bedrijven waar de aard van het werk vereist dat mensen fysiek met elkaar samenwerken, zoals distributiebedrijven, productiebedrijven of het openbaar vervoer.

Gezamenlijke testfaciliteit

Het is voor werkgevers ook mogelijk om een testfaciliteit gezamenlijk in te richten, bijvoorbeeld op een bedrijventerrein. Overigens betekent frequent testen op de werkvloer niet dat de anderhalve meter afstand en andere coronamaatregelen kunnen worden losgelaten. Het testen is geen vervangende, maar een extra mogelijkheid om verspreiding van het virus te beperken.

Bedrijven die hun werknemers willen laten testen, kunnen gebruikmaken van de website werkgeverstesten.nl. Deze website is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en biedt werkgevers een praktisch handvat om werknemers op een verantwoorde en veilige manier te testen. Bedrijven kunnen het testen alleen onder toezicht van een bedrijfsarts of arbodienst laten uitvoeren. De financiële regeling is uitsluitend via arbodienst of bedrijfsarts aan te vragen. Zij kunnen eenmaal per maand een verzamelfactuur voor de uitgevoerde sneltesten aan het ministerie van VWS verzenden. Na goedkeuring ontvangen bedrijven een vaste vergoeding.

Bedrijven moeten uitdrukkelijk toestemming vragen aan de medewerkers om een test te ondergaan. Ook mogen de medische gegevens van medewerkers niet worden gedeeld met de werkgever. De verwerking van deze gegevens wordt door de bedrijfsarts gedaan.

Bron: Arboportaal

Artikelen over Covid-19

Corona en privacy: Een lastige combinatie

Cartoon Thuiswerken: Het nieuwe normaal

Corona en angststoornis

Checklist: Corona op het werk

7 Juridische vragen over corona op de werkvloer

Het Nieuwe Werken 2.0

Veilig en gezond blijven thuiswerken

De beeldschermbril, ook bij thuiswerken!

Het belang van een gezond binnenklimaat

Vergoeden kosten van werknemers

Nieuwe routines voor (thuis)werken in crisistijd

De thuiswerkplek: zo voorkom je klachten

Corona: face shields en mondmaskers in het kort (Arbeidsveiligheid)

Beter om handen te wassen dan te desinfecteren (Arbeidsveiligheid)

 

Lees meer op overzichtspagina Preventie